Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο μαζικής λαϊκής χρεοκοπίας

Νέα φορολογικά μέτρα - κόλαση απέναντι στους εργάτες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους φτωχούς αγρότες έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
Η καταιγίδα των νέων φορολογικών μέτρων που ετοιμάζονται να κατεβάσουν με διαδοχικά νομοσχέδια τους αμέσως επόμενους μήνες, αποτελεί τη συνέχεια του πακέτου με τα 13,5 δισ. ευρώ που αφορά στη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Ερχονται τώρα να απογειώσουν και να επεκτείνουν τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία, βάζοντας ασήκωτους φόρους μέχρι και σε αγροτεμάχια, επίσης και σε εκτός σχεδίου πόλης μη ηλεκτροδοτούμενα οικόπεδα. Να διαλύσουν και τις εναπομείνασες φορο-ελαφρύνσεις@@@@@ που τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης. Επανέρχονται στο γνωστό τροπάρι της αύξησης του ΦΠΑ που αφορά στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά). Στο σφαγείο βάζουν ακόμη και τις προβλεπόμενες σήμερα «φορο-ελαφρύνσεις» για ΑμΕΑ, όπως επίσης και για άλλα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.
Εφιάλτης η κατοικία
Το νέο φορολογικό πακέτο περιέχει τα παρακάτω :
Λαϊκή κατοικία-περιουσία. Με τους φόρους κατοχής, ή όπως αλλιώς τους ονομάσουν, και με τα άλλα χαράτσια, απογειώνουν στα ύψη τη φοροληστεία. Ταυτόχρονα δυσκολεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά στο να διατηρήσουν την ιδιόκτητη στέγη και περιουσία.
-- Από 1η Γενάρη 2013 μπαίνει σε εφαρμογή το νέο «ενιαίο τέλος ακινήτων» στο οποίο θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ). Επεκτείνουν το μέτρο σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εδαφικές εκτάσεις, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Προβλέπονται διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες για κτίσματα και άλλοι για οικόπεδα και αγροτεμάχια.
-- «Φόρος ιδιοκατοίκησης» : Με την εφαρμογή του μέτρου θα φορολογούν ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα», τα οποία θα προσθέτουν στα άλλα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών, να τα χαρατσώνουν στη βάση της φορολογικής κλίμακας. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που κατοικούν σε ιδιόκτητη στέγη θα βρεθούν αντιμέτωπα και με τα νέα χαράτσια.
-- Περικοπές προβλέπονται στα σημερινά αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακόμη και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
-- Επέκταση του συστήματος «αντικειμενικών τιμών» και σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν, προκειμένου να υπολογίζουν τα χαράτσια σε αγροτεμάχια κ.ά.
- Αυτοτελής φορολόγηση, από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από νοίκια, εξέλιξη που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, σε αντίθεση με τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα τα εισοδήματα από νοίκια προστίθενται στα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
«Φορο-ελαφρύνσεις» : Παραπέρα περικοπές μέχρι και την πλήρη κατάργηση στις φορο-ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, δαπάνες υγείας κ.ά). Για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ετοιμάζουν την καρατόμηση στο 50% σε αυτές που ισχύουν σήμερα, την πλήρη κατάργησή τους για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο ή και ακόμη χαμηλότερα. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
Στο στόχαστρο των μονοπωλίων μπαίνουν «απαλλαγές» που ισχύουν για κατηγορίες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «τσεκούρι» πέφτει στην ισχύουσα προσαύξηση του αφορολόγητου (κατά 2.000 ευρώ) που δικαιούνται ΑμΕΑ με αναπηρία πάνω από 67%. Στο τραπέζι είναι η κατάργηση των απαλλαγών που ισχύουν για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, το επίδομα ανεργίας κ.ά.
  • Τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 9 σε 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φορο-ληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.
  • Καταργούνται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η πρόσθετη μείωση φόρου 60 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσουν σε περιορισμένο αριθμό και μόνο στις ακριτικές περιοχές.
  • «Επανεξετάζουν», προκειμένου στη συνέχεια να περικόψουν ή ακόμη και να καταργήσουν τις «ευνοϊκές ρυθμίσεις» (αυξημένο αφορολόγητο κ.ά.) που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
ΦΠΑ : Στο αντιλαϊκό μαγειρείο ξαναμπαίνει η «πρόταση» για τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή (πιθανόν στο 19%), εξέλιξη που θα απογειώσει τα χαράτσια πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κ.ά.) που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%.
Αυτοαπασχολούμενοι : Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες ετοιμάζουν τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Αγρότες : Μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7%.
Ενταξη αγροτών πάνω από έναν ορισμένο τζίρο (πιθανόν στα 25.000 ευρώ το χρόνο) σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, θα τους επιβάλουν δηλαδή και το χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα 400 ευρώ το χρόνο). Πρόκειται για το πρώτο βήμα με κατεύθυνση την ένταση της φορολογικής αφαίμαξης φτωχών και μεσαίων αγροτών.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Αμεσα προωθείται και η ρύθμιση-υπουργική απόφαση για την παραπέρα απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Από τις 15 Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι τιμές αναμένεται να εκτιναχτούν στα 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ κατά το χειμώνα που πέρασε. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα φτάσει στα 300 με 400 ευρώ! Το νέο μέτρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, που βασίζονται στις καταναλώσεις προηγούμενων χρόνων, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα «επιστραφεί» σε επιδοματική μορφή, σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, και με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου