Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γ.Στουρνάρας:Για την κρίση φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις!

Απολογισμό της καταστρεπτικής για τα λαϊκά στρώματα περιόδου, που αφορά στην εφαρμογή των δύο μνημονίων, έκανε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο ελληνοκινεζικό συνέδριο «Επιχειρηματικότητα 2012». Το ιδιαίτερο στοιχείο του συνεδρίου είναι ότι οι Κινέζοι κεφαλαιοκράτες έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση.
Από μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων, που παρέθεσε στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα έως το 2014 αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 25% σε σχέση με το 2008. Ομολογείται ακόμα ότι η κρίση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στο τέλος του 2012 η οικονομική δραστηριότητα θα έχει σημειώσει υποχώρηση, λίγο μικρότερη του 20% σε σχέση με το 2008.
Την περίοδο 2010 - 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 6,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2012 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,7%. Ο ίδιος ομολόγησε ότι «οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχουν μειωθεί δραματικά» γεγονός που προκάλεσε «μια ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους»!
Διαπίστωσε, επίσης, δημαγωγικά ότι «οι τιμές δεν πέφτουν αναλόγως» (σ.σ. ως προς τους μισθούς) κάτι που απέδωσε στην αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και σε ενδείξεις (!) έλλειψης ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, τα οποία - όπως είπε - πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών κοροϊδεύει τον κόσμο, καθώς γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τον υψηλό βαθμό μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας και τη χειραγώγηση των τιμών από την πλευρά των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο ίδιος προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους δημόσιους υπάλληλους για την κρίση και τα βάρβαρα μέτρα, λέγοντας ότι «ο ελληνικός δημόσιας τομέας έχει επεκταθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο με την εισαγωγή του ευρώ», γεγονός που οδήγησε σε μεγάλα ελλείμματα, σε πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και σε αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου