Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εβδομάδα κινητοποιήσεων

Εβδομάδα για γερό… στομάχι, μπόλικη ταλαιπωρία και δεκάδες πορείες στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτή που διανύουμε. Η αρχή έγινε χθες Κυριακή με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Ομόνοια εκατοντάδες μουσουλμάνοι, ενώ σήμερα απεργούν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένεται την Τετάρτη 26 του μηνός, καθώς παραλύουν τα πάντα λόγω της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ .
Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, στη ΔΕΗ, εφοριακοί, καθηγητές ΤΕΙ, γιατροί, έμποροι, δικηγόροι, ενώ 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει και η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Τουλάχιστον μέχρι τις 20 Οκτωβρίου συνεχίζουν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς, όπως αποφάσισαν το περασμένο Σάββατο. Ειδικότερα, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αποφασίστηκε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου οι δικαστές να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων από τις 10 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι δημοσιεύσεις αποφάσεων. Σημειώνεται, ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών ξεκίνησαν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 17 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολογούμενη νέα περικοπή στις αποδοχές τους.
Την ίδια στιγμή, «έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Βασιλική Θάνου στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Η κ. Θάνου τόνισε ότι οι δικαστές «δεν είναι μια κάστα υψηλόμισθων και αδιάφορων για το σοβαρό πρόβλημα της χώρας, αλλά βιώνουν και αυτοί στην οικογενειακή τους ζωή, τα ίδια με όλους τους πολίτες προβλήματα ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας», ενώ επανέλαβε ότι οι αποδοχές τους μέχρι τώρα έχουν μειωθεί κατά 38% και δρομολογούνται νέες αναδρομικές (από 1η Ιουλίου 2012) περικοπές ύψους 22%. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε «άκαμπτη ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική» την τακτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατέληξε ότι η άσκηση του λειτουργήματος των δικαστών και των εισαγγελέων αξίζουν σεβασμού.

Αναστάτωση και στις συγκοινωνίες την Τετάρτη εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζόμενων με απεργίες και στάσεις εργασίας στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς το προσωπικό θα κάνει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα αποφασίσουν σήμερα τη στάση τους ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, που σημαίνει ότι δε θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του Προαστιακού.
Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί, καθώς η ΠΟΕΙΑΤΑ εξέφρασε τη αντίθεσή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις μικρής διάρκειας με το επιχείρημα ότι δε συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής».
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, καλεί σε γενικευμένη αντίσταση διαρκείας κατά των νέων μέτρων, πέρα από κόμματα και πολιτικές εξαρτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου