Αλλαγές – σοκ στο ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογεί κατ’ απαίτηση της τρόικας, η κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η επιμήκυνση κατά μία ώρα της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Αυτό θα γίνει μέσω της τροποποίησης της ώρας προσέλευσης του προσωπικού. Παράλληλα, οι διεθνείς δανειστές μας στους οποίους κατά τις επισκέψεις τους στα υπουργεία τούς έχει κάνει αλγεινή εντύπωση το πλήθος άδειων γραφείων που αντικρίζουν μετά το μεσημέρι, εισηγούνται την κατάργηση της εβδομάδας των 37,5 ωρών για το δημόσιο τομέα και την επαναφορά του 40ωρου απασχόλησης.
Ως δικαιολογία προκειμένου να καλυφθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αλλά και των εργαζομένων, θα προταχθεί η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών σε συνδυασμό με την επίκληση οικονομικών λόγων, όπως η αδυναμία είσπραξης εσόδων λόγω του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών.
Αν δεν πεισθούν οι παραπάνω, τότε θα ενεργοποιηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» την απασχόληση υπαλλήλων και πέραν του θεσμοθετημένου ωραρίου.
Πράγματι, τόσο ο ισχύον υπαλληλικός κώδικας όσο και η κοινοτική οδηγία 93/104 δίδει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να υποχρεώσει τους δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και «εκτός ωραρίου ή και το Σάββατο όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν».
Με τη συγκεκριμένη διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα συμφωνεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει εκδώσει μάλιστα σχετική νομολογία.
Σύμφωνα με τη σχετική συζήτηση, όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργάζονται και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου, εφόσον δεν αλλάξει η ώρα προσέλευσής τους, δεν θα αποζημιώνονται υπερωριακώς, αλλά θα τους χορηγείται ισοδύναμος χρόνος ανάπαυσης.
Το βέβαιο είναι ότι η εφαρμογή της λειτουργίας υπηρεσιών ακόμη και τις απογευματινές ώρες θα ξεκινήσει από τους φορείς που έχουν μεγάλο όγκο συναλλαγών όπως οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.
Η ΑΔΕΔΥ, όταν προ ετών είχε τεθεί το θέμα της απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών αν και δεν ήταν αρνητική σ’ αυτή την προοπτική, εν τούτοις, ζήτησε συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Πρώτον. Το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων να είναι συνεχές.
Ουσιαστικά πρότεινε οι υπάλληλοι που θα εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες να πιάνουν δουλειά αργότερα, στις 10 το πρωί ή στις 12 το μεσημέρι και να τελειώνουν είτε το απόγευμα είτε στις 8 το βράδυ.
Δεύτερον: Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Πάντως σε όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εφαρμοσθεί η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υπήρξε σημαντική επιτυχία.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, πολλοί δημόσιοι φορείς λειτουργούν μέχρι τις 18.30. Κάτι παρόμοια ισχύει στην Ιταλία, τη Γαλλία και άλλα κράτη της κοινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου