Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Μήνυμα αγανάκτησης από το ακριτικό τελωνείο Κήπων

Με μοναδικό νέο μία χιλιοειπωμένη υπόσχεση ότι το θέμα της ΕΝ.ΚΛΩ. θα λυθεί, διά στόματος, όμως, αυτή τη φορά του Σωκράτη Ξυνίδη, οι εργαζόμενοι του ομίλου έστειλαν μήνυμα αγανάκτησης χθες το πρωί από το τελωνείο των Κήπων. Οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου. Οι εργαζόμενοι επέτρεπαν κατά διαστήματα μόνο τη διέλευση οχημάτων που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα. Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν, όπως τόνισαν, να προσφύγουν σε αυτή την κινητοποίηση έπειτα και από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας των εργοστασίων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εργαζομένων η δήλωση του Σωκράτη Ξυνίδη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εκπληρώνει και θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».
«Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, χορήγησε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιχειρηματολογεί υπέρ της παρασχεθείσας εγγύησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει και διευκολύνει τις επαφές της διοίκησης της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες», δήλωσε ο κ. Ξυνίδης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε αναμονή για την απάντηση της Ε.Ε. για το θέμα της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη, από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών. «Απαιτείται η ομοφωνία τους στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση της εταιρείας, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησής της, αλλά και να πληρωθεί τμήμα των οφειλομένων στους εργαζόμενους». Επανάληψη των όσων λέγονται για πολύ καιρό, χαρακτήρισε τη δήλωση η πρόεδρος σωματείου εργαζομένων, Μάρθα Στογιαντζάκη, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 χθες λίγες ώρες μετά την έναρξη κατάληψης του τελωνείου. Η κ. Στογιαντζάκη κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της προχώρησε σε μία καταγγελία εναντίον ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Όπως ανέφερε, «ήρθαν στο τελωνείο κάτι κύριοι με τουριστικά λεωφορεία και μας ζήτησαν τα ρέστα από το ΚΤΕΛ που μας προσέφερε δωρεάν λεωφορεία. Αντί να μας στηρίζουν μας επιτίθενται κιόλας. Αυτό είναι ντροπή».

Στη συγκέντρωση εργαζομένων από τη Ροδόπη και τον Έβρο συμμετείχαν και συνάδελφοί τους από τα εργοστάσια Κόπλαν Πέλλας, Δούδος Θεσσαλονίκης και Ναούσης. Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και διεμήνυσαν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί τονίζοντας ότι θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Κήπων, έως ότου λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους. Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της ΦΑΝΚΟ και του ΟΤΤΟ Έβρος εξέδωσε και ο συνδυασμός της Περιφερειακής Αναγέννησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

1 σχόλιο: