Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Συντροφικά μαχαιρώματα...

Βαρύ είναι το κλίμα στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», όπου πλέον δημιουργούν ασφυκτική πίεση τα «ξεσπάσματα» αγωνίας των βουλευτών και κυρίως οι κοινωνικές αντιδράσεις που -όπως φάνηκε από τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης- αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δυναμική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που η χώρα παρέλυσε εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε για μία ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο, δεχόμενος συντονισμένα πυρά από «συντρόφους» του βουλευτές στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους ομολόγησε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Τη συνεδρίαση αυτή είχαν ζητήσει με επιτακτικό τρόπο οι ίδιοι οι βουλευτές, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις περί της μυστικής συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.
Ωστόσο, το θέμα αυτό δεν ήταν το μόνο για το οποίο ο υπουργός δέχτηκε σκληρή κριτική. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία οι βουλευτές επέκριναν με ειρωνείες, διαφωνίες και διάθεση αμφισβήτησης. Στην «εκρηκτική» συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες, πήραν το λόγο περισσότεροι από 20 βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα απελπισίας προς την κυβέρνηση με εκφράσεις του τύπου «δεν έχουμε σχέδιο», «δεν πείθουμε», «η κοινωνία περιμένει αποτελέσματα», «ανησυχούμε», «οι υπουργοί δεν μπορούν να συντονιστούν».
Το πιο ανησυχητικό μήνυμα που, όμως, βγήκε για το κυβερνών κόμμα από την εν λόγω συνεδρίαση είναι η έκδηλη ανησυχία που προκάλεσε στους βουλευτές το γεγονός ότι για πρώτη φορά άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και να εμφανίζει ανοιχτά την κατάσταση στην οικονομία σαν «ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί».
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κ. Βάσω Παπανδρέου, που εξέφρασε τη θέση ότι «το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος», απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Γιώργο, είναι η πρώτη φορά που δεν σε βλέπω υπερβολικά σίγουρο και ανησυχώ», για να προσθέσει με νόημα πως «είναι θετικό σημάδι ότι βλέπετε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και αρχίσατε να αναγνωρίζετε τα προβλήματα»!
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα λίγες ώρες νωρίτερα και οι οποίες «σήμαναν» γενικό «συναγερμό» στην κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις φέρεται πλέον να είναι ο κυρίαρχος προβληματισμός και στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα εισέλθουν σε ακόμη πιο δυναμική φάση μέσα στους επόμενους μήνες. Για τον λόγο αυτό, εξ άλλου, τα σενάρια περί εκλογών όχι μόνο δε «ξεφουσκώνουν», αλλά παρά τις επίσημες διαψεύσεις «φουντώνουν» όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου