Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Εργοστάσιο καφέ θα χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στον Έβρο

Στο «Cafe Club», πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μελετά η ΕΛΑΣ να δημιουργήσει το κύριο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών του Έβρου. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ, κοντά στην Ορεστιάδα, το οποίο ανήκει σε έναν εγκληματολόγο, καθηγητή στις σχολές της Αστυνομίας. Και αν το σχέδιο προχωρήσει φαίνεται ότι στις εγκαταστάσεις του θα φιλοξενούνται σε λίγους μήνες περίπου 1000 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση.

Το εργοστάσιο, το οποίο το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί, θεωρείται από στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως η ιδανική λύση για την στέγαση παρανόμων μεταναστών, που εισέρχονται από την περιοχή του Έβρου...»

Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι μελέτες τεχνικών, έχει μεγάλη χωρητικότητα, επαρκή συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και σχεδόν έτοιμες υποδομές για να υποδεχθεί τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς.
Στον ίδιο χώρο, είναι πολύ πιθανό, να στεγασθεί και ένα τμήμα της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, που επιτηρεί τα σύνορα, όπως και υπηρεσίες για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο υπήρξε παλαιότερα πρόταση να εγκατασταθεί ένα τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα λειτουργούσε στην Ορεστιάδα.

Η επιλογή ενός κεντρικού χώρου υποδοχής μεταναστών είναι ένας από τους πονοκεφάλους των επιτελών της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς τα περισσότερα από τα στρατόπεδα, που έχουν προταθεί γι' αυτό το σκοπό, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί, «χρειάζονται διορθωτικά κατασκευαστικά έργα και μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν κόστος».

Με αυτά τα δεδομένα, διευθυντικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επανεξέτασαν τους φακέλους των υποψήφιων χώρων υποδοχής λαθρομεταναστών και κατέληξαν σε ένα στρατόπεδο και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, στα οποία εξασφαλίζεται η δυνατότητα διαμονής περισσότερων από 2.000 άτομα.

Πριν από ένα μήνα κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το εργοστάσιο και έλεγξε τους χώρους, ενώ ήλθε σε μία πρώτη συνεννόηση και με τον ιδιοκτήτη του, κ. Γιάννη Τσολάκογλου, ο οποίος είναι καθηγητής Εγκληματολογίας και μάλιστα διδάσκει στις σχολές της Αστυνομίας. Παλαιότερα είχε διατελέσει και σύμβουλος στο πρώην υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη βρίσκονται παράλληλα σε συνεννόηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν αντιδράσεις πολιτών, για την ίδρυση στην περιοχή τους, του βασικού κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών του νομού.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί παράλληλα νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να επιτραπεί η μετατροπή ιδιωτικών χώρων - όπως το συγκεκριμένο εργοστάσιο - σε χώρο εγκατάστασης παράνομα εισερχομένων μεταναστών, ενώ προωθείται και η μεταφορά του πλωτού, παρόχθιου ναυπηγήματος από την Ολλανδία, το οποίο αναμένεται να ελλιμενιστεί σε πρώτη φάση στην Αλεξανδρούπολη.

1 σχόλιο:

  1. 10000 τοσους θα βαλουν στον εβρο ο ζαμπονας τοσα θελη να ταιζη την ημερα και ας γεμηση ολος ο νομος με κλεφτρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή