Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρω...

Η αποτυχία και της τρίτης διερευνητικής εντολής οδηγεί τους σχολιαστές του γερμανικού τύπου να υποστηρίζουν ότι η χώρα οδηγείται σε νέα αβέβαιης έκβασης προσφυγή στις κάλπες, αλλά και στην έξοδο από το ευρώ.
«Λείπει η βάση για την εκταμίευση»
Ο Διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντεμαν απηύθυνε από τις σελίδες της Süddeutsche Zeitung σοβαρή προειδοποίηση στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα. Σε μια ολοσέλιδη συνέντευξη για το δημοσιονομικό σύμφωνο εν όψει της επίσκεψης Ολάντ στο Βερολίνο ο Βάιντεμαν απορρίπτει το επιχείρημα περί γερμανικών υπαγορεύσεων. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», υποστηρίζει. «Τα μνημόνια και η δανειακή σύμβαση συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση. Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, είναι μια δημοκρατική απόφαση. Αλλά η συνέπεια θα ήταν να υπάρχει πια η βάση για εκταμίευση άλλων δόσεων. Εξ άλλου και οι χώρες που συμβάλει στην οικονομική βοήθεια είναι υπόλογες στη δική τους κοινή γνώμη», αναφέρει ο Βάιντμαν.
Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πιο καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα από ότι για την ευρωζώνη. «Θα ήταν ένας απλουστευμένος τρόπος να υποθέσω ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έλυνε μονομιάς το πρόβλημα. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν χωρίς προηγούμενο και θα είχε ιστορική σημασία και θα έφερνε πολλές ανασφάλειες» διευκρινίζει ο Βάιντεμαν.
«Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»
Η εφημερίδα Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καταποντίζεται. «Ο Σόιμπλε», γράφει ο αρθρογράφος της. «δεν διακρίνεται για ανόητες απόψεις. Όταν λοιπόν επισημαίνει ότι η ευρωζώνη θα αντέξει τυχόν έξοδο της Ελλάδας, ξέρει καλά τι λέει. Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα. Το μήνυμά του είναι το εξής: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τα συμφωνηθέντα. Τα ίδια μηνύματα έρχονται και από τις Βρυξέλλες. Όμως το μήνυμα του Σόιμπλε είναι πιο δυνατό. Παραπέμπει στην ενισχυμένη θωράκιση της ευρωζώνης και λέει ότι το ευρώ δεν χρειάζεται την Ελλάδα» γράφει ο αρθρογράφος της.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει όμως κι άλλο ένα μήνυμα στην Ελλάδα, Αυτή τη φορά από τις σελίδες της αυριανής κυριακάτικης die Welt. Ο Σόιμπλε επιβεβαιώνει σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέζει μιαν άλλη να παραμείνει στη ζώνη τους ευρώ. Φυσικά εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βγει η Ελλάδα. Αλλά θα ήμασταν μια πολύ περίεργη κυβέρνηση, εάν θα ετοιμαζόμασταν για όλα τα δυνατά σενάρια και ενδεχόμενα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε, ακόμη και καταστάσεις που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου