Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πληρώνει η Λαγκάρντ!

Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πληρώνει για το ποσό των 380.989 ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, της οποίας η δήλωση για τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων έχει προκαλέσει καταιγισμό σχολίων και επικρίσεων από τον γαλλικό και τον διεθνή Τύπο.
Πάντως, η Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε συγγνώμη για τις αναφορές της στην Ελλάδα, κάνοντας σχετική αναφορά κατά την έναρξη χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.
Η Λαγκάρντ απαλλάσσεται από φόρους νομίμως, βάσει της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 38 της εν λόγω Συνθήκης, «ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική». Ωστόσο, βαρύνεται με κάποιους φόρους για την «ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στη χώρα όπου είναι διαπιστευμένος» ή για κάποιες «ειδικές υπηρεσίες» τις οποίες θα ζητήσει.
Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής του ΔΝΤ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» είπε στους Έλληνες «να μην περιμένουν καμία συμπάθεια» και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους»…
Ήταν «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια ή προειδοποίηση;», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για τη δήλωση της Λαγκάρντ, ενώ η «Liberation» γράφει ότι με τα λεγόμενα της για τους Έλληνες, η Λαγκάρντ «άναψε το φιτίλι στο μπαρούτι».
Άμεσα αντέδρασε και ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Ζαν Λικ Μελανσόν, του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες;», δήλωσε ο Μελανσόν στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της Λαγκάρντ για τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου