Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

"Ευρώ και ανάπτυξη για τους Ελληνες"

Διχασμένοι για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των συμφωνημένων μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας εμφανίζονται πλέον οι Ευρωπαίοι, αλλά με εμφανώς χαμηλότερους τόνους από Βερολίνο και Κομισιόν ως προς το δίπολο Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ –συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες «πανικού»- με την γερμανίδα καγκελάριο, Α.Μέρκελ, να δηλώνει ανοιχτά ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για αλλαγή πλεύσης, τόνισε χθες ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μια δήλωση που ήρθε λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη του χθεσινού Eurogroup, δείχνοντας την πρόθεση της Γερμανίας να «μαλακώσει» τις αυστηρές προειδοποιήσεις που στέλνει στην Ελλάδα.
Το χαρακτηριστικό πάντως της χθεσινής μέρας ήταν η διχογνωμία που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για το εάν θα ήταν σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των συμφωνημένων, μια πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Κ.Γιούνκερ. Αντίθετος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β.Σόιμπλε, αφού προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Ότι ο ελληνικός λαός θα υποφέρει τις επόμενες δεκαετίες για παραλήψεις είναι αναμφισβήτητο». Τη θεσμική διαδικασία μιας ενδεχόμενης εξόδου χώρας από το ευρώ υπενθύμισε η Αυστριακή ομόλογός του, Μ. Φέκτερ, τονίζοντας ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως προβλέπει η Συνθήκη, και εάν θέλει ξανακάνει αίτηση επανένταξης.
Από το άλλο μπλοκ, που ζητά επιείκεια προς την Ελλάδα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντ.Ρεϊντερς, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, «πρωτίστως για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης». Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου