Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Έφυγαν από το Ισραήλ οι Έλληνες ακτιβιστές

Με περιπετειώδη τρόπο, και ταλαιπωρία μέχρι την τελευταία στιγμή, αναχώρησαν τελικά από το Ισραήλ για την Αθήνα, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι 31 Έλληνες ακτιβιστές, τρεις Γάλλοι και ένας Αμερικανός, οι οποίοι κρατούνταν από Ισραήλ.


Το ελληνικό C-130 ξεκίνησε στις 11:20 το βράδυ της Τετάρτης τη διαδικασία για την αναχώρησή του. Εντούτοις, Στις 11.35, και ενώ το αεροσκάφος είχε τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης, για αδιευκρίνιστους λόγους ειδοποιήθηκε από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ να επιστρέψει στον χώρο στάθμευσης.

Τελικώς το αεροσκάφος απογειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα και αναμένεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.


Οι Έλληνες ακτιβιστές που αναμένονται από το Ισραήλ, είναι προγραμματισμένο να παραβρεθούν και να μιλήσουν την Πέμπτη στις 7 το βράδυ σε συγκέντρωση της οργάνωση «Ένα καράβι για τη Γάζα» στα Προπύλαια.


Το στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε το μεσημέρι από την Ελλάδα προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες.


Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε άδεια από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση στις 13:30 της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στις 8:00 το πρωί.


Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί, και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ελληνική πτήση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισκέφθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σακοράφα, Βουδούρη, Θανάσης Δρίτσας και Κουράκης.


Αίτημά τους ήταν στο αεροπλάνο να επιβαίνουν αντιπροσωπεία και ιατρική ομάδα που θα αναλάβει άμεσα όσους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Τελικά, το ΥΠΕΞ τους απάντησε πως «θα φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση» για τους κρατούμενους και διαβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επιβαίνει ιατρική ομάδα.


* Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή της «τη δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό και ειδικότερα των κατοίκων της μαρτυρικής λωρίδας της Γάζας».


Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει την επίθεση των Ισραηλινών «πειρατική» και μιλά για «δολοφονίες ανεπιβεβαίωτου μέχρι στιγμής αριθμούς ακτιβιστών και τραυματισμό εκατοντάδων άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου