Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Φυτοπλαγκτόν στο Β.Αιγαίο… ανάγκη για σοβαρές πρωτοβουλίες

Ανησυχία προκαλεί η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση άμορφης μάζας «φυτοπλαγκτού» στο Β. Αιγαίο, με τελευταία την εκτεταμένη και έντονη και επίμονη παρουσία του το φετινό χειμώνα. Η μάζα αποτελείται από κύτταρα φυτοπλαγκτού και βλέννας, απλώνεται σε μεγάλες περιοχές στα αλιευτικά πεδία της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ψαράδων μέσης και παράκτιας αλιείας, καθώς κολλάει στα δίχτυα και εκμηδενίζει την παραγωγή τους. Για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, αυτό σημαίνει ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν μπορούν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους, με καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωσή τους.
Το φαινόμενο, συχνό τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες ή στις αρχές της άνοιξης, όπου υπάρχει μέγιστη εκροή των ποταμών. Το φαινόμενο είναι ενδεικτικό της υποβάθμισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συνδέεται με συνθήκες πίεσης των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά τα αίτιά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) στην Καβάλα, η συνέργεια βιολογικών παραμέτρων με τις ιδιαίτερες υδρογραφικές συνθήκες της περιοχής ή/και την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να συμβάλλει στην εμφάνιση του φαινομένου.
Για το θέμα αυτό ο Γιώργος Χατζηνικολάου, επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και μέλος της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: «Οι αυξημένες φετινές βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες αποπλύσεις των υπερ-λιπασμένων γεωργικών εδαφών και οι γρήγορες παρασύρσεις του αστικού και βιομηχανικού παραγόμενου οργανικού ρυπαντικού φορτίου, που μέσω των μεγάλων ποταμών τροφοδοτούν την περιοχή με περίσσεια θρεπτικών στοιχείων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη/επικράτηση κάποιων μορφών διατόμων, δινομαστιγωτών και τη συγκέντρωση βλέννας στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, που αποτελεί το φυσικό αποδέκτη. Το φαινόμενο ενδέχεται να αυξηθεί σε συχνότητα, έκταση και ένταση, με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της ανατολικής Μεσογείου από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Είναι φανερή η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης με στόχο τη λήψη ολοκληρωμένων μέτρων».
Η εγκληματική απουσία παρακολούθησης στα επιφανειακά νερά της χώρας μας και ειδικότερα στα παράκτια συστήματα και εκβολές των ποταμών, κάνει αδύνατη τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων καθώς απουσιάζει, τόσο στο Β. Αιγαίο όσο και σε ευαίσθητους κόλπους, η τεκμηρίωση και ο καταμερισμός των επιπτώσεων στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που ευθύνονται για το πρόβλημα.
Το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό για τον αλιευτικό κλάδο, ενώ επηρεάζει και τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου