Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο & Κοινωνική Δικτύωση» απασχόλησαν ειδικούς και κοινό

Εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο & την Κοινωνική Δικτύωση» πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης με κεντρικό ομιλητή το Μηχανικό Πληροφορικής και Εκπαιδευτικό κ. Νασσίμ Σύριο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία, πλαισιωμένος από τους Τεχνικούς Υπεύθυνους του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Έβρου, κυρίους Χρήστο Καλτσίδη και Αντώνη Παπαλεωνίδα, καθώς και την κα Αριάδνη Γραμμάτη Ψυχοθεραπεύτρια.

Από την αρχή της συζήτησης έγινε σαφές πως το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απευθύνεται εκτός από τους γονείς και σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου γενικότερα. Ο κίνδυνος για άλλη μια φορά ξεκινά από την άγνοια και την έλλειψη παιδείας, αφού κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο που μας προσφέρεται απλόχερα.
Στην αρχή της συζήτησης υπήρξε σοβαρός προβληματισμός και ερωτήσεις για το κατά πόσον ο χρήστης του Διαδικτύου γνωρίζει τι είναι νόμιμο, τι είναι σωστό αλλά και εάν έχει υπ’ όψιν του τις επιπτώσεις που έχει η ψηφιακή συμπεριφορά του.
Βροχή από κινδύνους μας παρουσίασαν με ιδιαίτερα ζοφερό πλην όμως άκρως παραστατικό τρόπο, οι εκπαιδευτικοί Καλτσίδης και Παπαλεωνίδας έχοντας διεξάγει έρευνα που αφορούσε 1800 μαθητές της περιοχής μας. Το κοινό εξέφρασε την έκπληξη του, καθώς δεν περίμενε η έκθεση των μαθητών να είναι τόσο σοβαρά επικίνδυνη. Εξ άλλου, ας μη ξεχνάμε ότι το νέο αυτό εργαλείο δεν έχει ξεδιπλώσει όλες του τις πτυχές και είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν την βαρύτητα τέτοιων πράξεων. Τα παιδιά είναι πονηρεμένα ως προς τους κινδύνους αλλά επιλέγουν να μην κρατούν μέτρα προστασίας», τονίζει ο ίδιος
Από την πλευρά της η κα Γραμμάτη προσέθεσε στο προφίλ της συζήτησης τις ψυχολογικές προεκτάσεις του θέματος, υπογραμμίζοντας πως «η διαχείριση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη χορδή» και πώς «θα πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα θωράκισης των νέων». Επίσης, αναφέρθηκε στην εξάρτηση αλλά και το θέμα της παιδεραστίας και ακολούθησε διάλογος. Επιπλέον έκανε μια σύντομη παρουσίαση των αιτίων της εξάρτησης σε συνάρτηση με την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
Στην ερώτηση για το εάν επετεύχθη ο στόχος, απαντά: «Στόχος της συνάντησης ήταν η ευαισθητοποίηση και η υπογράμμιση σοβαρών κινδύνων. Δε θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το Διαδίκτυο, αλλά να συστηθούμε σωστά με αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεγαλύτερη αξία έχουν οι αντιδράσεις του κοινού που φεύγοντας μάλλον έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν μια επαναξιολόγηση των όσων μέχρι τώρα γνωρίζανε».
Η ομάδα των τεσσάρων νέων, σε ηλικία ομιλητών, που μετέφερε τους προβληματισμούς της, προσπάθησε να αποδώσει μια ευρεία εικόνα της σημερινής κατάστασης και σε κανένα σημείο δε μπήκε σε λεπτομέρειες, εξαντλώντας τις γνώσεις και την υπομονή του κοινού. Στο τέλος της συζήτησης προβλήθηκαν επιλεγμένα βίντεο που οπτικοποίησαν τα μέχρι τότε λεγόμενα της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου