Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Κοινή πολιτική ασφάλειας ΕΕ-Ρωσίας συμφώνησαν Μέρκελ-Μεντβέντεφ

Πρόταση για κοινή επιτροπή ασφάλειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία με σκοπό την επίλυση περιφερικών κρίσεων έκαναν από κοινού οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας κατά την συνάντησή τους τη Παρασκευή και το Σάββατο στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησαν ακόμη να επεκταθούν οι επαφές ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία σε ζητήματα ασφάλειας ώστε να επιλύονται αποτελεσματικότερα «δύσκολες καταστάσεις».

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Επιτροπή ΕΕ-Ρωσίας για την Πολιτική και την Ασφάλεια θα έχει επικεφαλής την αντιπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή θα θέσει τις βάσεις για διαχείριση κρίσεων από τις δύο πλευρές σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Το πρώτο ζήτημα θα είναι η διένεξη για την Υπερδνειστερία, την μικρή ζώνη εδάφους της Μολδαβίας, για την οποία βρίσκονται σε διένεξη η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η ΕΕ.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες κατά τις μακρές συνομιλίες τους κάλυψαν την κρίση του ευρώ, τον έλεγχο επί των αγορών και διεθνή ζητήματα όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν και η κατάσταση στις χώρες της κεντρικής Ασίας. Όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, συζητήθηκε και το θέμα της βίζας για τα ταξίδια ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ αλλά ακόμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά.

Σχετικά με το Ιράν –στις συνομιλίες εκτός από τη Ρωσία ως μόνιμο μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμμετέχει και η Γερμανία– ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία για νέες κυρώσεις, παρά το ότι «κανείς δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις».

«Ελπίζουμε ότι η φωνή της διεθνούς κοινότητας θα ακουστεί από την ιρανική ηγεσία»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου