Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010


Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας», δήλωσε, με το γνωστό επιβλητικό ύφος του πανεπιστημιακού καθηγητή, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, στο Πεντάγωνο.
Ίσως γι’ αυτό και οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας έσπευσαν άρον άρον να προχωρήσουν στην προμήθεια 15.000 βλημάτων για τα άρματα μάχης, αξίας μόλις 63 εκατομμυρίων ευρώ! Φρόντισαν να γεμίσουν τα κανόνια, αλλά… ξέχασαν να αγοράσουν λάδια (!!!) για τους κινητήρες τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα απ’ αυτά να παραμένουν… ακινητοποιημένα!

Κι όμως,, είναι αλήθεια. Οι απαραίτητες αλλαγές λαδιών στους κινητήρες των αρμάτων μάχης, ακόμη και των ολοκαίνουριων Leopard, αναβάλλονται λόγω έλλειψης χρημάτων, προφανώς. Οι αλλαγές λαδιών πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο στα άρματα μάχης, ανάλογα με τον τύπο και την τεχνολογία τους. Οι περικοπές στα κονδύλια των αμυντικών δαπανών φαίνεται ότι έφθασαν μέχρι τα λιπαντικά των αρμάτων, με αποτέλεσμα, στις περισσότερες μονάδες τεθωρακισμένων, οι κινήσεις των αρμάτων να είναι απολύτως περιορισμένες! Τα παράπονα των διοικητών από μονάδες όλης της χώρας πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το πρόβλημα και κυρίως η έκταση που έχει λάβει δεν έχει φτάσει στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας του Πενταγώνου. Οι στρατιωτικοί, από τη μία. προσπαθούν να είναι ευχάριστοι στους πολιτικούς τους προϊσταμένους και να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές και οικονομίες, αλλά, από την άλλη. δεν τολμούν να αναφέρουν και τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οε επιχειρησιακό επίπεδο.
Και ενώ τα άρματα μάχης μένουν στεγνά από το απαραίτητο για την κίνησή τους λάδι, στο Πεντάγωνο έσπευσαν να τα εξοπλίσουν! Ακολουθώντας πιστά τη λογική των αγορών με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», είχαμε παραγ­γείλει τα 450 άρματα μάχης – επί Άκη Τσοχατζόπουλου – χωρίς να έχουμε φροντίσει για τα πυρομαχικά τους! Ακόμη και όταν τα παραλάβαμε, το πρόβλημα «τι θα ρίχνουν τα κανόνια» δεν είχε λυθεί.
Καλορίζικα και τα πυρομαχικά.
Τώρα, μέσα στην οικονομική κρίση, το Πεντάγωνο αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσει βλήματα. Θεωρώντας προφανώς πιο πιεστική την ανάγκη να αγοραστούν πυρομαχικά από το να γεμίσουν τα «κάρτερ» των αρμάτων με λάδια, οι επιτελείς εισηγήθηκαν την αγορά με απευθείας ανάθεση – για να μην υπάρξει καθυστέρηση υποτίθεται – 15.000 βλημάτων 120 χιλιοστών, με κόστος 63 εκατομμύρια ευρώ.
Η προμήθεια των πυρομαχικών θα γίνει από δύο πηγές. Εννέα χιλιάδες διατρητικά βλήματα DM 63 και τρεις χιλιάδες χημικής ενέργειας Μ830Α1 θα αγορασθούν από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall. Τα υπόλοιπα 3.000 βλήματα θα τα αγοράσουμε από την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ. Αυτή η προμήθεια είναι μόνο η αρχή, αφού τα 15.000 βλήματα καλύπτουν το 20% των επιχειρησιακών αναγκών. Τα υπόλοιπα πυρομαχικά θα αγοραστούν, λένε. από το Πεντάγωνο, μέσω διαγωνισμού, αλλά ποιος μπορεί να αγνοήσει το προβάδισμα που έχει δοθεί ήδη στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall;
Έφτασαν λοιπόν τα πυρομαχικά!
Ελπίζουμε σύντομα να βρεθούν χρήματα και για τα λάδια, ώστε τα άρματα να μπορούν να κινούνται κιόλας. Σειρά τώρα θα πρέπει λογικά να πάρουν τα υποβρύχια του ΠΝ. Αφού ισιώσαμε τα τέσσερα πρώτα, τα παραλαμβάνουμε και παραγγέλ­νουμε άλλο ένα… να υπάρχει. Κάποιος Θα πρέπει να ασχοληθεί και με το πώς θα βυθίζουν τα εχθρικά πλοία! Ναι, σωστά καταλάβατε. Και τα υποβρύχια – που επίσης επί Άκη τα παραγγείλα­με – τα παίρνουμε χωρίς τορπίλες, για τις οποίες πρέπει να γίνει νέα αγορά! Άπαιχτη, Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου