Η επίθεση με παγιδευμένο δέμα στο γραφείο του υπουργού Προστασία του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αν και είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές φορές από τρομοκρατικές οργανώσεις και σε άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις στο εξωτερικό.
Οι πρώτες μαρτυρίες για τη χρήση τους εμφανίζονται ήδη από τον 18ο αιώνα και πολλαπλασιάζονται μεταπολεμικά με τη χρήση εκρηκτικών μεγαλύτερης ισχύος όχι μόνο από τρομοκρατικές ομάδες αλλά και από μυστικές υπηρεσίες ακόμα και για λόγους προσωπικής αντεκδίκησης.
Η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, η Μοσάντ, απέστειλε το 1961 και το 1980 ταχυδρομική βόμβα στον Αλόις Μπρούνερ, Αυστριακό εγκληματία πολέμου. Ο Μπρούνερ έχασε ένα μάτι και δάχτυλα του αριστερού χεριού του. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Ναζιστή που είναι ακόμα και σήμερα καταζητούμενος και φέρεται να ζει στη Συρία, αν δεν αποκλείεται να έχει πεθάνει.
Με αυτή τη μέθοδο δολοφονήθηκε η Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια κατά το απαρτχάιντ Ρουθ Φερστ στο σπίτι της στη Μοζαμβίκη. Το δέμα είχε αποσταλεί από τη νοτιοαφρικανική αστυνομία.
Σε μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, περισσότερα από 15 παγιδευμένα δέματα έστειλε από το 1978 ως το 1995 σε πανεπιστήμια και αεροπορικές εταιρείες και άλλους στόχους ο Θίοντορ Καζίνσκι, γνωστός για χρόνια από τις αμερικανικές Αρχές σαν Unabomber (University and Airline Bomber). Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν όταν άνοιξαν τα δέματα. Ασύλληπτος για χρόνια, ο ερημίτης Καζίνσκι εντοπίστηκε μετά τη συμβολή του αδελφού του.
Δέματα με βόμβες που ευτυχώς δεν εξερράγησαν έχουν ακόμη αποσταλεί στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι το 2003, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά και την Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιορκ.
Η ίδια μέθοδος των παγιδευμένων δεμάτων χρησιμοποιήθηκε στη αλυσίδα επιθέσεων με άνθρακα στις ΗΠΑ το 2001 και ενώ η κοινή γνώμη ήταν ακόμα συγκλονισμένη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν και πέθαναν σε αυτές τις επιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου