Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τίτλοι τέλους για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την αποχώρηση της Βουλγαρίας

Είναι ένα έργο, το οποίο ο κόσμος στο Μπουργκάς δεν το θέλει. Όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού». Με την φράση αυτή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ουσιαστικά έκλεισε το θέμα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών ότι η Βουλγαρία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, ότι η Μόσχα θα πρέπει να «παγώσει» το σχέδιο, εκτός αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τη Βουλγαρία.
Μετά από αρκετούς μήνες παλινδρομήσεων, ασαφών δηλώσεων και επιπλέον καθυστερήσεων, η κυβέρνηση Μπορίσοφ, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, αλλά, κυρίως τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των κατοίκων του Μπουργκάς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, εμφανίστηκε αποφασισμένη να εγκαταλείψει το project.
Ανακοινώνοντας την πρόθεση της χώρας του να εγκαταλείψει το έργο υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τους οποίους συναντήθηκε, χθες, στη Σόφια, για τους λόγους αυτής της κίνησης.
Όπως ανέφερε, αφενός υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η κατασκευή του αγωγού, καθώςη διαδρομή του αγωγού περνά μέσα από προστατευόμενες περιοχές. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «θα πάρει δεκάδες χρόνια προκειμένου να αισθανθούμε τα οφέλη από αυτό το έργο».
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. «Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλους όσοι θα μπορούσαν να μας πουν πώς το έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Ο,τιδήποτε άλλο είναι απλά λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Το έργο θα απορροφήσει 26 δισ. λέβα και δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη από τις επενδύσεις αυτές.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει λάβει σχετική απόφαση για αποχώρηση της χώρας από τα εν λόγω έργα. Ερωτηθείς, εάν αυτό σημαίνει πως ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από το project, απάντησε: «Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω είναι πως δεν έχουμε καταλήξει σε απόφαση για μη συμμετοχή μας σε κάποιο από τα έργα αυτά (αγωγός και Μπέλενε)».
Σημείωσε επίσης πως δεν φταίει η βουλγαρική πλευρά για την καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του αγωγού. «Ο λόγος της αναβολής είναι η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική αποτίμηση των επιπτώσεων. Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, το ερώτημα δεν είναι η εγκατάλειψη του έργου, αλλά η αναζήτηση ξένου στρατηγικού επενδυτή», υπογράμμισε.
Οι Βούλγαροι παρατηρητές επισημαίνουν, επίσης, ότι οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ «δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, αφού βγάζουν στο φως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος GERB, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».
Την έρευνα διεξάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπορίσοφ.
Σύμφωνα με το Reuters, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Ιούλιο του 2009, όταν είχε αναλάβει την εξουσία.
Η επίσημη θέση της Σόφιας ήταν ότι περιμένει την περιβαλλοντική μελέτη, που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλει την οικονομική συμμετοχή της στην εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου.
Ο αγωγός θα είχε μήκος 300 χιλιομέτρων και θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη το 2007 στην Αθήνα και η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας το 200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου