Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Στη Γάζα κατευθύνεται το «Rachel Corrie» παρά τις απειλές του Ισραήλ

Προς τη Λωρίδα της Γάζας κατευθύνεται το πλοίο «Rachel Corrie» με 15 ακτιβιστές αποφασισμένους να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό. «Θα σταματήσουμε το πλοίο και κάθε άλλο πλοίο» προειδοποιεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία βρίσκεται απέναντι σε διεθνή κατακραυγή για την αιματηρή επίθεση της Δευτέρας στη νηοπομπή του «Στόλου της Ελευθερίας».

Το πλοίο «Rachel Corrie» φέρει το όνομα της 23χρονης Αμερικανίδας ακτιβίστριας που καταπλακώθηκε το 2003 από ισραηλινό εκσκαφέα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο επιβατηγό πλοίο επιβαίνουν 15 ακτιβιστές -oi έξι Βρετανοί και Ιρλανδοί, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης το 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Το πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Υπήρξαν τη Δευτέρα πληροφορίες ότι το πλοίο επιστρέφει, ωστόσο εκπρόσωπος της διεθνούς κινήματος Free Gaza επιβεβαίωσε ότι το «Rachel Corrie» συνεχίζει κανονικά την πορεία του, αναφέρει στο δικτυακό του τόπο ο Guardian.

Το «Rachel Corrie» ανήκει στον Στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής. Μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, σχολικές προμήθειες, τσιμέντο, υλικό το οποίο έχει απαγορεύσει το Ισραήλ να εισαχθεί στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα σταματήσει το «Rachel Corrie».

«Θα σταματήσουμε το πλοίο, καθώς επίσης και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να βλάψει την ισραηλινή κυριαρχία. Δεν υπάρχει πιθανότητα το ‘Rachel Corrie’ να φτάσει στην ακτή της Γάζας» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβινγκτορ Λίμπερμαν.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου των Εξωτερικών:

«Επιθυμούμε να επαναλάβουμε ένα μήνυμα που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια όσο και μέσω ιδιωτικών διαύλων επικοινωνίας στο πλοίο ‘Rachel Corrie’ το οποίο κατευθύνεται προς τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία για μια αναμέτρηση. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Εάν το πλοίο αποφασίσει να κατευθυνθεί στο Λιμάνι της Ασντότ, τότε θα εγγυηθούμε την ασφαλή άφιξή του και δεν θα επιβιβαστούμε σε αυτό.

»Έπειτα από την διενέργεια ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται όπλα και πολεμικό υλικό στο πλοίο είμαστε προετοιμασμένοι να παραδώσουμε όλα τα εφόδια στη Γάζα. Καλούμε εκπροσώπους των ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο και τις αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συνοδέψουν τη μεταφορά των εφοδίων στα ισραηλινά περάσματα. Θα εργαστούμε με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εφόδια θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της Γάζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου