Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΣΤΟ 1970...

Πριν από λίγες ημέρες σε μια ενημερωτική εκπομπή όταν ο παρουσιαστής ρώτησε τον καλεσμένο ότι κάποιοι μιλούν πλέον για πτώχευση ο καλεσμένος με μεγάλη δόση χιούμορ απάντησε: Είναι παλιοημερολογίτες η πτώχευση έχει ήδη επέλθει...

Είναι προφανές ότι η Ελληνική κοινωνία μετά την φάση της άρνησης που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο περνά πλέον στη φάση της οδυνηρής συνειδητοποίησης.
Η Ελληνική οικονομία με μέτρα σοκ που καμία Ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν θα σκεφτόταν καν να προτείνει επιστρέφει στο παρελθόν.Τότε που τίποτε δεν ήταν δεδομένο ο ορίζοντας ήταν σχετικά σύντομος και οι σχεδιασμοί αργοί και μακροχρόνιοι. Οι παλιότεροι βλέπουν φαντάσματα του παρελθόντος να επιστρέφουν όπως το τεφτέρι του μπακάλη ή τα γραμμάτια αλλά και πολλά άλλα.
Δυστυχώς η πτώχευση κατά δόσεις του δημοσίου μπορεί να οδηγεί στον εξορθολογισμό τμήματα της κρατικής μηχανής που από χρόνια είχαν μεταβληθεί σε project διαφθοράς αλλά παράλληλα και μεγάλα κομμάτια του ιδιωτικού τομέα εξωθείται στην χρεοκοπία.
Το ξεχαρβάλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και παροχής με πρόσχημα της ανταγωνιστικότητα θα οδηγήσει σε μια ραγδαία επιτάχυνση της κίνησης προς τα κάτω. Αποτέλεσμα θα είναι το "κάψιμο" της διαδρομής 25-30 ετών και επιστροφή στην αφετηρία χωρίς ίσως να έχουν λυθεί και τα μεγάλα προβλήματα.
Τελευταίο κάστρο η αξία της ακίνητης περιουσίας παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί παραμένει σταθερά υψηλά παρά τις μειώσεις μισθών.
Ομως οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι μια υποχώρηση 30% δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη λόγω υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου, των αμοιβών αλλά και της δανειοδοτικής δυνατότητας των τραπεζών. Ετσι δεν είναι λίγοι όσοι ετοιμάζουν μόδες του 70 για την οικονομία του 2010..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου