Οι αλλαγές αυτές μόλις υπάρξει η τελική απόφαση θ' αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, με πιθανό ορίζοντα... ολοκλήρωσης τα δύο (το πολύ) χρόνια. Οι αλλαγές που μελετώνται να γίνουν αφορούν άμεσα τη ζωή χιλιάδων οικογενειών, που ένα μέλος τους υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, αφού προβλέπεται τόσο η κατάργηση δεκάδων μονάδων και στρατοπέδων, άρα και μετακίνηση σε άλλες περιοχές στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Και όχι μόνον αυτό, αλλά, με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των αξιωματικών που θα αναλαμβάνουν ανώτατες θέσεις μια και θα μειωθούν σημαντικά και αυτές.
Πέραν όλων αυτών που αφορούν τους επαγγελματίες των ενόπλων δυνάμεων και τις οικογένειες τους, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και δύο ακόμα μεγάλες κατηγορίες:
• Αυτούς που πρόκειται να πάνε σύντομα να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Σταματά η θητεία σε αεροπορία και ναυτικό, και αυτό σημαίνει πως όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς. Παράλληλα, η κατάργηση δεκάδων μονάδων και στρατοπέδων θα «σπρώξει» όλο και περισσότερους κληρωτούς σε παραμεθόριες μονάδες και πιθανόν για περισσότερο από τον σημερινό υποχρεωτικό χρόνο παραμονής σε αυτές.
• Τους κατοίκους και επαγγελματίες περιοχών, όπου σήμερα λειτουργούν στρατόπεδα και θα καταργηθούν. Η ύπαρξη στρατοπέδου αποτελεί για τους κατά τόπους επαγγελματίες ένα σημαντικό έσοδο, ενώ παράλληλα αποκτά ζωή και κίνηση η πόλη τους. Γι' αυτό και ήδη στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Πάνου Μπεγλίτη φτάνουν διαμαρτυρίες με αφορμή «πληροφορίες που κυκλοφορούν για την κατάργηση της τάδε ή της δείνα μονάδας», κυρίως από δημοτικούς άρχοντες των περιοχών αυτών.
Οι μελέτες
Ας δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση όλων αυτών των αλλαγών, που, όπως λένε οι επιτελείς του γραφείου του υπουργού, δεν γίνονται μόνο λόγω της ανάγκης να συμμαζευτούν τα οικονομικά, αλλά και γιατί «ένας σύγχρονος στρατός δεν στηρίζεται στην αριθμητική του δυνατότητα, αλλά στις νέες τεχνολογίες, στην καλύτερη επιλογή τρόπων κίνησης και δράσης των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και βεβαίως στις πληροφορίες». Και με βάση αυτό τον σχεδιασμό φαίνεται ότι προσχωρούν οι ολοκληρωμένες μελέτες που ετοιμάζουν τα επιτελεία. Έτσι προβλέπεται να υπάρξει σύντομα, αρχικά νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), οι κατευθύνσεις της οποίας και οδηγούν στο ποια θα είναι η δομή, η συγκρότηση αλλά και η κατανομή γεωγραφικά των δυνάμεων (και με τι προσανατολισμό). Η ΠΕΑ εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Γι' αυτό και ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις με τους αρχηγούς των Επιτελείων (και αλλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), για το περιεχόμενο της νέας ΠΕΑ.
Πρέπει να θεωρείται σίγουρη η απάλειψη τού «από βορρά κινδύνου», που υπήρχε επί Ψυχρού Πολέμου, ως αμυντική γραμμή σε πιθανή επεκτατική κίνηση στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στη Δύση από τη Βουλγαρία, με την υποστήριξη της ΕΣΣΔ. Στο ζήτημα αυτό δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις, όμως στο σημείο που θα αναφέρεται στην Τουρκία οι συζητήσεις θα είναι πολλές. Εξάλλου ο καθορισμός της στάσης μας απέναντι στην Τουρκία έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και για το πού και πώς θα διαταχθούν και με ποια κατεύθυνση οι ένοπλες δυνάμεις.
Μετά τον καθορισμό της νέας ΠΕΑ, θα υπάρξει νέα δομή δυνάμεων και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Και εδώ οι αλλαγές θα είναι ριζικές, αφού εκτός των μειώσεων του αριθμού των μονάδων, άρα και των ανωτάτων αξιωματικών, όλα πρέπει να σχεδιαστούν με βάση τον νέο ρόλο του ΓΕΕΘΑ, που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η διακλαδικότητα. Δηλαδή, να γίνει συνεργασία-συγχώνευση μονάδων που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές ή έχουν παρόμοιο αντικείμενο δράσης.
Τι θα γίνει με τα οπλικά συστήματα
Σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο επίπεδο των οπλικών συστημάτων. Η χώρα μας έχει σήμερα περίπου χίλια επτακόσια άρματα μάχης, τα οποία όμως κρίνονται υπερβολικά για τη σημερινή πραγματικότητα και πρέπει να μειωθούν περίπου στα χίλια. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα χίλια περίπου πυροβόλα που πρέπει να φτάσουν τα 300-350. Η συντήρηση τόσο μεγάλου αριθμού αρμάτων και πυροβόλων έχει τεράστιο κόστος -και οικονομικό και σε ανθρώπινο δυναμικό-, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση μάχης δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο.
Μείωση αναμένεται να γίνει και στα «εν ενεργεία» πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μείωση κατά 2 ή 3 των φρεγατών (έχουμε σήμερα 14) αλλά και των πυραλαυκάτων, ενώ ικανός θεωρείται και ο στόλος των υποβρυχίων που μεθαύριο ενισχύεται με το «Παπανικολής». Παράλληλα, αναμένεται να ανανεωθεί η συμφωνία για κατασκευή τριών ακόμα υποβρυχίων.
Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία, αν και φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχουμε μείνει σχετικά πίσω, αναμένονται επίσης μειώσεις του αριθμού των ενεργών αεροσκαφών κατά 20-25%.
Τι σχεδιάζεται
Με βάση λοιπόν τη νέα ΠΕΑ, αναμένεται να καταργηθούν δεκάδες μονάδες που σήμερα υπάρχουν και συνήθως υπολειτουργούν σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής χώρας αλλά και στην Πελοπόννησο. Μονάδες που τώρα πια δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, πλην ίσως της ενίσχυσης τον τοπικών οικονομιών…
Το βάρος των συγχωνεύσεων σε μονάδες και ανθρώπινο δυναμικό πέφτει στον Στρατό Ξηράς, που έχει και τον μεγάλο αριθμό ένστολων και οι δυνάμεις του είναι διασπαρμένες σε όλη τη χώρα.
Προβλέπεται -σύμφωνα με τις πρώτες οι συζητήσεις- η κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, η κατάργηση ορισμένων Μεραρχιών (ακόμα και στη Β. Ελλάδα) και η αναμόρφωση, συγχώνευση ή και κατάργηση άλλων, μικρότερων μονάδων. Δεν θεωρείται, για παράδειγμα, ότι έχει λόγο να λειτουργεί Μεραρχία στην Κρήτη (η 5η) αλλά και άλλες μεγάλες μονάδες στην κεντρική χώρα.
Αντίστοιχες θα είναι και οι κινήσεις σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, οπού εδώ αναμένεται να καταργηθούν κυρίως διοικήσεις και μονάδες που είναι σαφές ότι δεν έχουν αντικείμενο ύπαρξης, όπως η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, για παράδειγμα, αλλά και Σμηναρχίες Μάχης-φαντάσματα, όπως αυτές στο Αγρίνιο, τη Σαντορίνη και αλλού.
Παράλληλα με τη νέα δομή αυτή θα υπάρξουν και μεγάλες μειώσεις σε αξιωματικούς όλων των βαθμίδων και κυρίως σε αυτή των ανωτάτων, όπου σήμερα υπάρχει συνωστισμός στρατηγών, ναύαρχων και πτέραρχων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου