Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Καταλήψεις σχολών και πορείες κατά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων

Κύμα καταλήψεων ξεσπά στα πανεπιστήμια εξαιτίας των επιχειρούμενων αλλαγών από την κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και με κορύφωση την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ηδη τελούν υπό κατάληψη αρκετές σχολές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κορυφωθούν την προσεχή Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του νεαρού μαθητή και την Τρίτη, όταν θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στις σχολές.

Στο «μέτωπο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας φοιτητικοί σύλλογοι για τις επικείμενες αλλαγές στα ΑΕΙ. Καταλήψεις ξεκίνησαν όμως ήδη σε πανεπιστημιακές σχολές, ενώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επτά από τα δέκα τμήματα είναι ήδη κλειστά. Καταλήψεις γίνονται και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Θράκης, των πανεπιστημίων Κρήτης, Πάτρας και Ιωαννίνων.

Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν ως την ερχόμενη Τρίτη, όπου και θα γίνει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει εξαγγελθεί και για την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι και η επέτειος δολοφονίας του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Συμπτύξεις στη διοίκηση της εκπαίδευσης
Περικοπές στη διοίκηση της εκπαίδευσης που φθάνουν το 50% και «μίνι Καλλικράτη» προανήγγειλε το υπουργείο Παιδείας. Σε νέο κείμενο διαβούλευσης που διαβιβάστηκε ήδη στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, προτείνεται η κατάργηση των γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο περιορισμός των διοικητικών μηχανισμών του υπουργείου που οδηγούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).

Η διαβούλευση επί του θέματος θα διαρκέσει 10 ημέρες και αναφέρεται σε ενοποίηση των υπηρεσιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. λειτουργική διάκριση και διαφοροποίηση) και λιγότερες οργανικές μονάδες (π.χ. των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν θέματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτών που αντιμετωπίζουν θέματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, των υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης, των υπηρεσιών με μελετητικό προσανατολισμό).

Ακόμη αναφέρεται σε κατάργηση υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε επιτελικούς εποπτευόμενους φορείς ή στο επίπεδο της περιφέρειας. Συγχωνεύσεις όμως αναμένεται να γίνουν και σε επίπεδο σχολικών μονάδων, ενώ εκατοντάδες ολιγοθέσια σχολεία ανά τη χώρα οδηγούνται σε κατάργηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου