Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Πρωταγωνίστρια η Βουλγαρία στις Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις των Εβριτών

Σε απόλυτο κυρίαρχο των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων αποδράσεων των Εβριτών έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας. Ιδιαίτερα φέτος, με δεδομένη την οικονομική στενότητα, την εγγύτητα των εν λόγω προορισμών και τις γενναιόδωρες μειώσεις τιμών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι γείτονες, οι κάτοικοι του Έβρου, αποφάσισαν να φτιάξουν βαλίτσες, να αφήσουν πίσω προβλήματα και τρόικες και να πεταχτούν για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς στο Παμπόροβο, το Μπάνσκο, το Μπόροβετς και τη Φιλιππούπολη.
Η κίνηση στα τουριστικά γραφεία του νομού, αυτό το διάστημα, είναι σημαντική, αν και αναμένεται να κορυφωθεί από τις επόμενες μέρες, όχι μόνο επειδή είμαστε της τελευταίας στιγμής, αλλά κι επειδή, οι περισσότεροι, βρίσκονται εν αναμονή της καταβολής του πολυπόθητου δώρου των Χριστουγέννων. Ωστόσο, δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, το ενδιαφέρον των εν δυνάμει τουριστών, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για αρκετούς τουριστικούς πράκτορες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας, είτε σε τουριστικά πακέτα οργανωμένων εκδρομών, είτε μεμονωμένων. Οι γείτονές μας, άδραξαν την ευκαιρία και έριξαν σημαντικά τις τιμές τους, δίχως να ρίξουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελή καταφύγια.
Όπως λέει στη «Γ» η ιδιοκτήτρια του τουριστικού πρακτορείου Leon Tours στην Αλεξανδρούπολη κα Λίτσα Καραμπατζάκη, «οι προορισμοί της Βουλγαρίας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τελικά, οι περισσότεροι, επιλέγουν κάποια εκδρομή στο Μπάνσκο, το Παμπόροβο, τη Φιλιππούπολη». Ωστόσο, αρκετή είναι η ζήτηση και για την Κωνσταντινούπολη, η οποία, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το διάστημα αυτό, φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων. Την περίοδο όμως που η ζήτηση για την Πόλη είναι στο αποκορύφωμά της, είναι για τη γιορτή των Θεοφανείων.
Ικανοποιητικό είναι και το ενδιαφέρον για εγχώριους προορισμούς, οι οποίοι έχουν παράδοση ως χειμωνιάτικοι τόπου εκδρομών. Πήλιο, Μέτσοβο, Περτούλι, είναι ορισμένοι μόνο, οι οποίοι, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν συγκεντρώσει τις προτιμήσεις των περισσοτέρων. Ομοίως και η ζήτηση για κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, για πιο άνετα πορτοφόλια.
Πρωταγωνίστρια η Βιέννη, φυσικά, ενώ ακολουθούν οι προορισμοί – σταθερές αξίες, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Πάντως, σύμφωνα με την κα Καραμπατζάκη, το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου όλα είναι ακόμη «τσιμπημένα», δεν είναι όσο έντονο ήταν πέρσι.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Επενδύσεις για προσέλκυση Ελλήνων σκιέρ
Στους Έλληνες σκιέρ, μεταξύ άλλων, που θα προτιμήσουν τη φετινή, χειμερινή περίοδο τα βουλγαρικά χιονοδρομικά κέντρα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, οι Βούλγαροι ξενοδόχοι, υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Σόφιας «Ντέβνικ», με τίτλο «Οι γείτονες τραβάνε προς τα πάνω τον χειμερινό τουρισμό». Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «ο χειμερινός τουρισμός της Βουλγαρίας αρχίζει να συνέρχεται σιγά - σιγά από την κρίση. Οι ξενοδόχοι στα μεγάλα θέρετρα περιμένουν αύξηση των αφίξεων από περισσότερες χώρες στη νέα σεζόν, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους για πετυχημένη σεζόν, κατά κύριο λόγο, στους τουρίστες από τις γειτονικές Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία αλλά και από την Αλβανία, η οποία είναι η τελευταία «ανακάλυψη» του κλάδου».
Πρόσθετοι λόγοι για την αισιοδοξία των ξενοδόχων είναι - σύμφωνα με το δημοσίευμα - το πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων στο Μπάνσκο και η διευκόλυνση της πρόσβασης μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, μέσω της νέας διόδου Ζλάτογκραντ - Ξάνθη.
Ωστόσο, παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για ανάκαμψη, είναι λίγες οι πιθανότητες, αυτόν τον χειμώνα, να σημειωθεί αποκατάσταση της προσέλευσης των τουριστών στα επίπεδα πριν από την τελευταία διετία, όταν έχει σημειωθεί πτώση των αφίξεων κατά 30%, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξενοδόχοι - προστίθεται - δεν βελτιώνουν τις προσφορές τους, ενώ ανασφάλεια στον κλάδο δημιουργεί και η τάση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute reservations), προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την «Ντέβνικ», τα τρία μεγάλα χειμερινά θέρετρα του Μπάνσκο, του Μπόροβετς και του Παμπόροβο έκαναν σημαντικές επενδύσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους.
Λάτρεις των χειμερινών σπορ αναμένεται να προσελκύσουν και οι χιονοδρομικοί αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο σκι ανδρών, όπως και οι αγώνες για το κύπελλο του φιλανθρωπικού ιδρύματος του του Πρίγκιπα Αλμπέρτο Β του Μονακό, που θα γίνουν για πρώτη φορά φέτος στο Μπάνσκο, σύμφωνα με τη «Ντνέβνικ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου