Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Λιτότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το επόμενο έτος. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πρακτορείο reuters, αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,5% το 2011, από το 1,7% που εκτιμάται πως θα είναι φέτος.

Ο λόγος για την επιβράδυνση είναι ότι η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές χώρες θα ασκήσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πίεση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την προοπτική λιτότητας αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ το 2011, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στη Γερουσία για μείωση των κρατικών δαπανών, αφού πρώτα συμφώνησαν με τον πρόεδρο Ομπάμα να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έληγαν φέτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι κάπως καλύτερη από της ευρωπαϊκής, αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2011 πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες θα διατρέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου