Άνθρακας μπορεί να αποδειχθεί ο «θησαυρός» των ανείσπρακτων οφειλών 33 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Οι εφορίες θεωρούν ότι 24 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχτούν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.
Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε ρύθμιση για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά πριν σβηστούν, οι εφορίες θα πρέπει να εξηγήσουν στο υπουργείο για ποιους λόγους δεν μπόρεσαν να εισπράξουν το κάθε ένα από αυτά.
Σε άτακτη υποχώρηση ετράπη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες στην Βουλή. Απέσυρε τη διάταξη για τη διαγραφή χρεών ανεπίδεκτων προς είσπραξη λέγοντας ότι η «μέχρι σήμερα ένας έφορος μπορεί να υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομικών να διαγράψει χρέη, χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο από κανέναν, αλλά το δικαίωμα αυτό να προτείνει διαγραφή χρέους δεν έχει ούτε ο ίδιος ο υπουργός».
Με βάση το άρθρο 7 που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως της Βάσως Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρούσε να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή των απαιτήσεων της από τους οφειλέτες του Δημοσίου, χάριζε δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 33 δισ. ευρώ που είχαν διαφημιστεί και προεκλογικά από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τη διαγραφή των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, με τη θεσμοθέτηση διαδικασίας διαγραφής. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή, με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων, δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ανεπίδεκτης είσπραξης απαίτησης (με μόνη εξαίρεση την οίκοθεν αίτηση διαγραφής του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην περίπτωση αποβιώσαντος οφειλέτη που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και οι κληρονόμοι του έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά).
Στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένα στις εφορίες ανέρχονται σήμερα σε 32,564 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 23,920 δισ. ευρώ έχει χαρακτηριστεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες ως ανεπίδεκτο είσπραξης.
Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν ως ανεπίδεκτα είσπραξης οι εφορίες αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων της 31/12/2009, ή ποσοστό 49,27% των εσόδων του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού ή ποσοστό 10,18% του ΑΕΠ.
Ας βγάλουν τα ονόματα στη δημοσιότητα ... όλο κάποιος γείτονας, κάποιος "καλός φίλος" θα ξέρει κάτι ... κάτι που κανοκικά θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι Εφοριακοί ....
ΑπάντησηΔιαγραφή