Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μίλησαν και πάλι για επιστροφή στη δραχμή

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, με τις οποίες άφησε «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν πολλές συζητήσεις και σχόλια εντός αλλά κι εκτός ΠΑΣΟΚ, όπου άρχισαν να διατυπώνονται απόψεις περί σκόπιμης κινδυνολογίας από την πλευρά της υπουργού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκλογικά σχέδια της κυβερνητικής παράταξης. Ορισμένοι θεώρησαν δηλαδή ότι η κ. Διαμαντοπούλου στρώνει το προεκλογικό «χαλί», επιχειρώντας από τώρα να βάλει διλήμματα του τύπου «ΠΑΣΟΚ ή επιστροφή στη δραχμή», τακτική στην οποία κατηγορείται ότι έχει προσφύγει αρκετές φορές έως τώρα η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Πέρα από τις απόψεις αυτές, πάντως, το γεγονός ότι μία κορυφαία υπουργός αναφέρεται ανοιχτά στο πιο ακραίο ενδεχόμενο για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας έχει σημάνει «συναγερμό», καθώς αφενός εντείνει την ανασφάλεια στην κοινωνία κι αφετέρου στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη. Η υπουργός προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμα κι εκείνο «ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ»! Πέραν αυτού, όμως, αξιοσημείωτο είναι πως αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να ήταν ταχύτεροι και τόνισε χαρακτηριστικά: «Σταθερά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία, όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική ανευθυνότητα» το αίτημα για πρόωρες εκλογές κι επιχειρώντας να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης τη χαρακτήρισε «το κόμμα που μας έφερε στο αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, λειτουργεί εν κενώ».
Καταλόγισε παράλληλα στον κ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου για το τι θα γίνει και να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή την καταστροφή». Έσπευσε δε να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμά της, εξηγώντας πως το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία στα όρια του στενού δημόσιου τομέα, λόγω συνταγματικών κωλυμάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναδιαρθρώσεις.
Επίσης, επέμεινε ότι δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την Τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και συνέστησε «ψυχραιμία» από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα! Στο μεταξύ, χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην οποία συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων, με τον τελευταίο να εκφράζει τη στήριξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου