Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Υψιστη ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα σε όλα τους τα μέτωπα απαντώντας στις τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλήσεις. Χθες το πρωί συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να εξετάσουν την προκλητική στάση της Άγκυρας που αντιτίθεται, με απειλές και με επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος, στην άντληση των υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λευκωσίας.
Η Άγκυρα, αφού πρώτα απείλησε ότι θα τα σταματήσει όλα με το Πολεμικό της Ναυτικό, προχθές, σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, «δέσμευσε» (εκδίδοντας Νόταμ) θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου λέγοντας πως είναι δικιά της ΑΟΖ. Μάλιστα θα προχωρήσει άμεσα σε έρευνες για την εκμετάλλευση τυχόν εκεί κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία υποστήριξε πως το θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Κύπρου και Μεγίστης είναι Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Τουρκίας και των Κατεχόμενων. Σύμφωνα βέβαια με το Διεθνές Δίκαιο, το συγκεκριμένο τμήμα είναι ελληνοκυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα μίσθωσε ειδικό νορβηγικό πλοίο δίνοντάς του εντολές να ξεκινήσει άμεσα έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια του Καστελόριζου.
«Αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε τη συγκυρία με την ύψιστη ψυχραιμία και με την ανάλογη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, εξηγώντας ότι «η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε ένα σύνολο διπλωματικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και η ύψιστη αποφασιστικότητά συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητά μας σε όλα τα μέτωπα για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού, για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο Κύπριος ομόλογός του Δ. Ηλιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα. Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να απλώσουν ομπρέλα προστασίας των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Ήδη η Ελλάδα προέβη σε διάβημα στην Άγκυρα και ζήτησε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας να ζητήσει την απομάκρυνση του πλοίου της από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου