Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υποσχέθηκε πλήρη υποταγή στην Τρόικα!

Προσωπική δέσμευση ότι θα κάνει πράξη όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο.
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Μέρκελ φάνηκε αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς από την Ελλάδα κι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα βοηθήσει, αρκεί η χώρα μας «να καλύψει τις υποχρεώσεις της».
«Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Τρόικα και μετά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά κι εξέφρασε την ικανοποίησή της για το task force (την «ομάδα δράσης» με τεχνοκράτες της Κομισιόν), υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στη χώρα μας!
Παραδέχτηκε, πάντως: «Έχω καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι οι Έλληνες έχουν αναλάβει ένα μεγάλο βάρος και πληρώνουν για πράγματα που ίσως δεν ευθύνονται άμεσα. Η Τρόικα κάνει μία αποτίμηση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένα μέτρο με το οποίο θα κινηθούμε».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ισχυρή, όπως είπε, πολιτική βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές και πιστή τήρηση των μέτρων κι έκανε λόγο για «κακοφωνία σε διεθνές επίπεδο» που δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είπε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της «κάνει ό,τι μπορεί» και πως οι αποφάσεις «έδειξαν την αποφασιστικότητά μας σε συλλογικό επίπεδο».
Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε Συνέδριο Γερμανών Βιομηχάνων, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα δελεαστική για επενδύσεις και να εμφανιστεί αισιόδοξος για το μέλλον της Οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους Γερμανούς επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι επενδύσεις στο μέλλον».
Υποστήριξε ακόμη πως «η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει» και ότι «μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της», ενώ έκανε λόγια για αύξηση των εξαγωγών, βελτίωση των αποτελεσμάτων της τουριστικής βιομηχανίας και δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) αλλά και της ενέργειας, με σαφή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου