Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Σαρώνουν το Δημόσιο

Σάρωμα στο Δημόσιο με περικοπές αποδοχών έως και 40% από το νέο (πικρό) μισθολόγιο, απολύσεις με την επέκταση της εφεδρείας σε όλες τις ΔΕΚΟ κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, και άνοιγμα από μηδενική βάση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, είναι μερικά από τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι δανειστές και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν της δίνουν άλλη πίστωση χρόνου για επικοινωνιακά παιχνίδια και για μεταρρυθμίσεις που ενώ εξαγγέλλονται, μένουν παρά ταύτα στα χαρτιά.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από όσα η ίδια η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο που παρότι τα ψήφισε, εντούτοις "αρνείται" να τα εφαρμόσει.
Ετσι, προωθούνται άμεσα:
* Η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε όλες τις ΔΕΚΟ. Το μέτρο ίσως και να αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, μόνο και μόνο για συμβολικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 70.000 υπάλληλοι θα δουν την πόρτα εξόδου από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα στους επόμενους μήνες, και για 1 χρόνο θα έχουν το 60% του μισθού. Αν δεν απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, τότε μοιραία θα απολύονται. Η εφεδρεία δεν θα αφορά τους μόνιμους, αλλά όσους έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, είτε στο Δημόσιο, είτε σε Δημόσιους οργανισμούς και Δημόσιες επιχειρήσεις.
* Το νέο μισθολόγιο μέσω του οποίου καταργούνται όλα τα επιδόματα και μένουν μόνο 4 που συνδέονται με κριτήρια: Το οικογενειακό, το επίδομα παραγωγικότητας, το επίδομα θέσης και το ειδικών συνθηκών (για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές). Τα περί διατήρησης επιδομάτων (Εφοριακοί, τελωνειακοί) εν είδει προσωπικής διαφοράς, φεύγουν τελείως από την ατζέντα του μισθολογίου. Για τελική έφοδο στους δημοσίους υπαλλήλους κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ.
* Επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων από μηδενική βάση με στόχο να ανοίξουν.
* Μεταβατικές περιόδους και χωρίς περιορισμούς.
* Κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και ταυτόχρονη άρση των εμποδίων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
* Νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με βασικό κριτήριο το τι ισχύει σε άλλες χώρες.
* Ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών.
* Αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συνενώσεις.
* Διακοπή χρηματοδότησης σε φορείς που δεν δίνουν οικονομικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου