Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Τσουνάμι διακοπής ρεύματος για τους πρώτους 20.000 καταναλωτές!

Τσουνάμι διακοπών ρεύματος απειλεί χιλιάδες καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ ήδη άρχισαν να αποστέλλονται οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ήδη έχουν εκδοθεί 50.000 εντολές, εκ των οποίων οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς τον διαχειριστή του Δικτύου για να γίνουν οι διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης θα αρχίσουν να εκτελούνται άμεσα, κατά προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ:
Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το ειδικό τέλος έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με το ειδικό τέλος μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών 1.100.000.000 ευρώ.
Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με το ειδικό τέλος που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ειδικού τέλους 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.
Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν υποβάλλει αίτημα για την εξαίρεσή τους ή τη ρύθμιση της οφειλής τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς και εκείνοι που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς από παλαιότερες οφειλές.
Η παρέλευση της προθεσμίας των 80 ημερών για την πληρωμή των λογαριασμών της πρώτης δόσης του Ενιαίου Τέλους, τη Δευτέρα, δημιούργησε "αλαλούμ" στα ταμεία του Οργανισμού είτε για πληρωμές είτε για αναζήτηση λύσης στα λανθασμένα σημειώματα κ.λπ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το Εδικό Τέλος.
Η πιθανότητα να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς.
Ωστόσο, όσον αφορά στον ρυθμό εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζει ότι "είναι ίδιος με τον συνήθη ρυθμό εξόφλησης των λογαριασμών πριν την επιβολή του τέλους (85%)".

Πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εκτιμά η ΡΑΕ σε επιστολή που κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τροποποίηση του σχετικού νόμου. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος αναφέρει ότι ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε το τέλος ακινήτων, προβλέπει πως δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος. Έτσι, οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προμηθευτή αν δεν εξοφλήσουν το σύνολο του ειδικού τέλους.
Η ΡΑΕ ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η απαγόρευση του δικαιώματος επιλογής νέου προμηθευτή να αφορά τους καταναλωτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη υπόχρεοι ή έχουν εξοφλήσει οποιαδήποτε δόση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά μόνον για όσους δεν έχουν εξοφλήσει το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου