Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Νέο "ψαλίδι" στις επικουρικές

Ολοταχώς για νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις οδεύει το υπουργείο Εργασίας, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε η Ν.Δ. και παρά το γεγονός ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά μέσον όρο 15%.
Στο σχετικό πίνακα που αποκαλύπτει ο «Α.Τ.», φαίνεται πόση ήταν η επικουρική σύνταξη που έπαιρναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις και πόση παίρνουν (πληρωμή μηνός Ιανουαρίου) μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ.: κράτηση 3%-10%) και εν συνεχεία το Νοέμβριο (μειώσεις 15%-30%). Μετά από τις δυο αυτές μειώσεις, οι συνταξιούχοι που είχαν επικουρική σύνταξη από 450-500 ευρώ έφτασαν να παίρνουν 392 ευρώ. Ενώ όσοι είχαν επικουρική από 650-700 ευρώ έφτασαν να παίρνουν 523 ευρώ.
Τώρα το υπουργείο προχωρά στην τρίτη κατά σειρά μείωση που θα είναι κατά μέσον όρο 15% ενώ στις υψηλές συντάξεις οι μειώσεις θα φτάνουν και το 40%.
Η πρόταση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συζήτησε χθες βράδυ ο κ. Κουτρουμάνης με τους επιτελείς της Ν.Δ., υπό τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Νικολόπουλο και εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, προβλέπει μειώσεις από τα 150 ευρώ και πάνω, ενώ η Ν.Δ. αντιπρότεινε ότι δεν θα πρέπει να θιγούν οι συντάξεις από τα 300 ευρώ και πάνω.
Το «αγκάθι» στο θέμα των επικουρικών είναι η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μείωση της συνολικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στην τριετία 2012-2015, ώστε κατά το ποσό αυτό να μειωθεί και το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων.
Η Ν.Δ. πρότεινε εναλλακτικές πηγές κάλυψης του ελλείμματος, όπως τη μεταφορά πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ή την έκδοση ειδικού Λαχείου, τα έσοδα του οποίου θα καλύψουν τα 650 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά της Ν.Δ. τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστεί αν και σε τι ποσοστό θα πρέπει να γίνουν μειώσεις, μέσα από τις ενοποίησης των πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων (του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων). Αν η ενοποίηση δεν φέρει οικονομίες κλίμακας, τότε να γίνουν μειώσεις στα ταμεία που εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα και παρά ταύτα καταβάλλουν υψηλές συντάξεις.
Στις θέσεις που υποστήριξε η Ν.Δ. το υπουργείο απάντησε με… αριθμούς, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει εκτροχιασμός του ελλείμματος στα επικουρικά και κυρίως στο επικουρικό του ΙΚΑ, που καλύπτει το 70% των συνταξιούχων και εμφανίζει έλλειμμα άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου