Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θύμα' της κρίσης το παλιό νοσοκομείο στην Ηροδότου.

«Φρένο» στις εργασίες ανακαίνισης του παλιού νοσοκομείου στην Ηροδότου, ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης. Βασική αιτία, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τι άλλο; Η έλλειψη χρηματοδότησης.

Σχεδόν όπως η χώρα αναμένει την επόμενη δόση από την τρόικα, έτσι και η δημοτική αρχή περιμένει την επόμενη δόση από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, προκειμένου να πληρωθεί ο εργολάβος για τις εργασίες που έχει ήδη κάνει, αλλά και για όσες προβλέπεται να ακολουθήσουν.

Οι εργασίες ανακαίνισης του παλιού νοσοκομείου, μετά από αρκετές καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι εργασίες έχουν σταματήσει. Υπεύθυνες για αυτή την εξέλιξη δεν είναι μόνο οι άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως η έλλειψη χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Χρήστο Γερακόπουλο, υπάρχει συνεχής πίεση προς τον ΟΣΚ και διαρκείς οχλήσεις, προκειμένου να «τρέξει» η επόμενη δόση της χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι λογαριασμοί και τα υλικά και να συνεχίσει απρόσκοπτα ο εργολάβος τις εργασίες.

«Το έργο αυτό είναι βασικής προτεραιότητας για εμάς, πιέζουμε τον ΟΣΚ για να υπάρξει άμεσα η συνέχεια στη χρηματοδότηση και αναμένουμε από μέρα σε μέρα να υπάρξει θετική εξέλιξη», ανέφερε μιλώντας στη «Γνώμη» ο αντιδήμαρχος.

Το εμπόδιο που έχει παρουσιαστεί προκαλεί προβληματισμό και συζητήσεις στην πόλη, καθώς, όπως είναι γνωστό, το κτίριο είναι παλιό και κάθε μέρα που περνά και μένει αναξιοποίητο και στην κατάσταση που είναι σήμερα, λειτουργεί επιβαρυντικά. Είναι ανάγκη ο ΟΣΚ να προβεί άμεσα στην επόμενη δόση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες, προτού να είναι πολύ αργά…

Τι προβλέπεται για το έργο
Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση του έργου είχε εξασφαλιστεί μέσω του ΟΣΚ από τον πρώην υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τη μοναδική προϋπόθεση να λειτουργήσει ως χώρος σχολικών δραστηριοτήτων. Το χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν 8 μήνες και ο προϋπολογισμός του κυμαίνονταν στα 1 εκ. 200 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μικρές αίθουσες, οι οποίες, μετά το πέρας των εργασιών, θα χρησιμοποιηθούν από τα σχολεία της περιοχής για διάφορες σχολικές δραστηριότητες, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, και ο αύλειος χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενούνται και εκεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου