Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Κλείνουν πάνω από 700 δημοτικές επιχειρήσεις!

Τίτλοι τέλους ετοιμάζονται να πέσουν για περισσότερες από 700 δημοτικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον στους περίπου 25.000 υπαλλήλους τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Στο σύνολό τους είναι ζημιογόνες και η λειτουργία τους εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχορήγηση που λαμβάνουν από τον κεντρικό δήμο.
Αν και ιδρύθηκαν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, του αθλητισμού και του πολιτισμού, γρήγορα μετατράπηκαν σε θύλακες ρουσφετιού.
Πράγματι, με απλές αποφάσεις των προέδρων των Διοικητικών τους Συμβουλίων, «βολεύτηκαν» από το 1997 μέχρι το 2006 πάνω από 40.000 άτομα.
Την περίοδο αυτή ο αριθμός των δημοτικών επιχειρήσεων άγγιξε τις 2.000, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για 3.000
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που αφορούσαν, όμως, τις αρχές του 2010, τη διετία 2007-8 έκλεισαν 700 τέτοιες επιχειρήσεις και απέμειναν 1.116.
Σήμερα, πιστεύεται ότι μετά τις συγχωνεύσεις σε ενιαίους οργανισμούς που προβλέπονται με τον «Καλλικράτη» δε ξεπερνούν τις 1.000.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν περίπου 350 με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τύχη του προσωπικού των υπολοίπων που θα βάλουν λουκέτο.
Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται η απορρόφησή τους απ’ άλλες υπηρεσίες του οικείου δήμου λόγω της κατάργησης πολλών οργανικών θέσεων.
Ηδη ο Δήμος Αθηναίων όπου μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν 16 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν σχεδόν 4.000 εργαζομένους προχώρησε σε συνένωση τριών απ’ αυτές (ΠΟΔΑ, ΟΝΑ και Μουσικά Σύνολα) και έπεται συνέχεια.
Το παράδειγμά του ετοιμάζεται να ακολουθήσει -αν δεν το έχει κάνει ήδη- το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας που είδε την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται το 2011 κατά περίπου 40%.
Οσο για τους εναπομείναντες συμβασιούχους, αυτοί είναι θέμα χρόνου να δουν την πόρτα της εξόδου, καθώς στους περισσότερους προϋπολογισμούς των δήμων δεν προβλέπονται κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.
Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο έχει απορρίψει τα περισσότερα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για ανανέωση των συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου