Μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα που φτάνουν ώς και 42% και απειλούν να σπάσουν το σκληρό πυρήνα της Εθνικής Σύμβασης, δηλαδή τα 751,39 ευρώ, έφερε το άρθρο - λαιμητόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, γνωστό ως άρθρο «37» του μεσοπρόθεσμου νόμου 4024/11.
Μέσα σε λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου (από τον Οκτώβριο του 2011 ως τις αρχές του 2012) έχουν υπογραφτεί 52 τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις με οριζόντιες μειώσεις αποδοχών για 17.531 εργαζόμενους.
Με τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι το 2011, το 40,6% των νέων προσλήψεων ήταν με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, επιχείρησε το υπουργείο Εργασίας να πείσει το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας ότι ήδη οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα υποχωρούν και ως εκ τούτου μειώνεται αισθητά το κόστος εργασίας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν γίνει σε κλάδους όπως οι μεταλλικές κατασκευές, το χονδρικό εμπόριο, οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου και η βιομηχανική δραστηριότητα έχει κυριολεκτικά ατονήσει, γι’ αυτό και κόβονται οι μισθοί!
Την ίδια στιγμή όμως, εμπλοκή σημειώθηκε στα «εργασιακά» των ΔΕΚΟ καθώς για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που ζητά το κλιμάκιο της Τρόικας (σ.σ.: κατάργηση των προνομιακών κανονισμών εργασίας) θα πρέπει να υπογραφτούν νέες συμβάσεις ανάμεσα στις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ! Επειδή όμως, προεξοφλείται (ακόμη και από το υπουργείο) ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ αδυνατούν να ζητήσουν τέτοιες συμβάσεις (σ.σ.: εξαίρεση αποτέλεσε η σύμβαση στον ΟΤΕ), είναι πολύ πιθανό η Τρόικα να ζητήσει την κατάργηση των κανονισμών εργασίας με νόμο.
Εκτός ατζέντας το «Δώρο»
Στα «θετικά» πάντως των συναντήσεων που είχε η αρμόδια Γενική Γραμματέας Α. Στρατινάκη με το κλιμάκιο της Τρόικας ήταν ότι ο 13ος και 14ος μισθός έμειναν έξω από την ατζέντα, καθώς τονίστηκε πως είναι θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών, μια που η συνάντηση της Τετάρτης δεν έγινε γιατί τη «χάλασε» το ΠΑΜΕ.
Διαγραφή του 100% των προστίμων και προσαυξήσεων θα έχουν όσοι εξοφλήσουν Εφάπαξ ή μέσα σε 6 μήνες τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για πληρωμή μέσα σε 7 ως 10 μήνες - δόσεις θα διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων, σύμφωνα με σχετικές τροποποιήσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στο Πολυνομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου