Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το τελευταίο μέτρο πριν τους μισθούς Βουλγαρίας!

Ουσιαστικά εδώ και ενάμιση χρόνο, από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου χτίζεται αυτή η κατάσταση βήμα, βήμα.
Δυστυχώς μόλις πριν πέντε ημέρες στέλεχος της Τρόικας είπε στον υπουργό ότι δεν πρέπει να συγκρίνουν οι Έλληνες το μισθό τους με αυτόν των Πορτογάλων, αλλά με αυτόν των Βουλγάρων και ακόμη χειρότερα ο εν λόγω υπουργός είχε να απαντήσει στην ερώτηση για το τι συνέβη στην συνάντησή του με τους τροϊκανούς απλά ... “μας έσκισαν”.
Πως φτάσαμε ως εδώ;
Αρχικά επιβλήθηκε απ' έξω και η Ελλάδα για να πάρει την πέμπτη δόση είπε “ναι” στην κατάργηση της διαιτησίας. Πλην των κατώτατων μισθών ουσιαστικά ο θεσμός της διαιτησίας δεν υφίσταται.
Αφού πέρασε αυτό το μέτρο η εταίροι-δανειστές πέρασαν στο αμέσως επόμενο βήμα. Ζητούν και την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Καταργείται δηλαδή η όποια παρέμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, μέτρο που λειτουργεί μόνο υπέρ του εργοδότη.
Ταυτόχρονα ζητούν το φαινομενικά παράλογο. Την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού που όλοι οι εταίροι ομολογούν πως μόνο προς την κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και μείωσης της ύφεσης δεν οδηγεί.
Αυτό με την εσωτερική λογική. Η εκτός συνόρων λογική λέει άλλα, συνδυασμένη πάντα με άλλα μέτρα.
Θυμηθείτε ότι ήδη έχει απαιτηθεί και για μια ακόμη φορά, για την έκτη δόση, η ελληνική κυβέρνηση είπε “ναι” και πλέον οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών.
Ουσιαστικά κλαδικές συμβάσεις δεν υφίστανται με τον τρόπο αυτό.
Έτσι σήμερα επιχειρείται να αντικατασταθεί ο βασικός μισθός που ποικίλει ανά κλάδο να αντικατασταθεί με έναν κατώτατο στα όρια του μισθού ανειδίκευτου εργάτη για κάθε επαγγελματική ομάδα.
Είτε δηλαδή μιλάμε για εργάτη οικοδομής, είτε μιλάμε για υπάλληλο τράπεζας ο αρχικός μισθός θα είναι ο ίδιος και μάλιστα απαλλαγμένος από δώρα, επιδόματα κλπ, αλλά και με ακόμη περισσότερο μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Όλα τα παραπάνω ζητείται να ισχύσουν και σε επίπεδο ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Στα λεγόμενα και ασημικά του Κράτους τα οποία απαιτείται να βγουν “στο σφυρί”¨και μάλιστα άμεσα παρά την κατακόρυφη πτώση (λόγω ύφεσης) της αξίας τους.
Ανοίγει δηλαδή πεδίο... δόξης και αγοράς σε επενδυτές που θα μπορούν να αγοράσουν σε χαμηλότατο κόστος την εταιρεία (για παράδειγμα) που μονοπωλεί την ηλεκτροδότηση στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλό κόστος και με τη δυνατότητα για αθρόες απολύσεις και μειώσεις μισθών ( θα δίδεται και αυτή η δυνατότητα).
Απέναντι σε όλα αυτά και ενώ οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες φάνηκαν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι πριν καν ανοίξουν τα χαρτιά τους ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πει πως εάν η απόφασή τους δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας, τότε οι απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν δια νόμου. Αυτή τη φορά το φόβητρο είναι το δάνειο-μαμούθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου