Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Αυξήσεις - πρόκληση για 500 ημετέρους!

Πρόκληση για 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που έκλεισαν λόγω ανεργίας και για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους που βιώνουν οδυνηρές μειώσεις αποδοχών, είναι οι αυξήσεις που υπέγραψαν για τις αποδοχές 500 μετακλητών (συμβούλων και συνεργατών στα υπουργικά γραφεία) τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φιλ. Σαχινίδης και Ντ. Ρόβλιας.
Το θέμα που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδό του ο "Α.Τ." την Παρασκευή 9 Μαρτίου, ήρθε εκ νέου χθες στην επικαιρότητα με ανάλογο δημοσίευμα (στα "ΝΕΑ") και ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει. Και τι είπε; Ότι δεν πρόκειται για αυξήσεις αλλά για μειώσεις! Η δικαιολογία είναι αστεία και αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης, γιατί εκείνο που δεν αναφέρεται πουθενά στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι 500 "ημέτεροι" του κομματικού συστήματος, ακόμη κι αν έχουν μηδενική προϋπηρεσία, εντάσσονται με υπουργική απόφαση στους δύο καταληκτικούς βαθμούς του νέου μισθολογίου (Β’ και Α’) με αποδοχές υψηλότερες και από αυτές ενός Διευθυντή με 28 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο!
Με αυτή την τακτοποίηση βγαίνουν αυξήσεις από 400 έως και 700 ευρώ πάνω από αυτές που δικαιολογεί το νέο μισθολόγιο.
Εδώ ακριβώς έγκειται η σκανδαλώδης τακτοποίηση, για την οποία "έχουν βουϊξει" τα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην κυβέρνηση κάνουν την πάπια. Ο ισχυρισμός του κ. Σαχινίδη είναι ότι παρά ταύτα οι αποδοχές τους είναι μικρότερες από αυτές που έπαιρναν πριν από το νέο μισθολόγιο.
Τέτοιοι ισχυρισμοί όμως είναι για γέλια, από τη στιγμή που οι "500 εκλεκτοί" αμείβονται όλοι τους με μισθούς Διευθυντών έστω και αν δεν έχουν καθόλου προϋπηρεσία! Η δικαιολογία ωστόσο του υπουργείου είναι ότι οι αμοιβές των μετακλητών ανήκουν σε διαφορετικό καθεστώς και γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν διαφορετικά με το νέο μισθολόγιο. Ούτε αυτή η δικαιολογία στέκει γιατί το διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς ισχύει μόνο για τους Διευθυντές των υπουργικών γραφείων, ενώ η υπουργική απόφαση τακτοποιεί όλους τους μετακλητούς ανεξαιρέτως, δηλαδή συμβούλους, συνεργάτες, λοιπό προσωπικό και το προσωπικό ασφαλείας! Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των αυξήσεων κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Πέραν αυτών, το γεγονός και μόνο ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 2,1 εκατ. ευρώ και κατά 1,8 εκατ. ευρώ για κάθε επόμενο έτος από τις αυξήσεις των ημετέρων στα υπουργικά γραφεία, αποκαλύπτει ότι τα περί μειώσεων που ισχυρίζονται οι αρμόδιοι είναι φούμαρα!
Τελικά αποδεικνύεται ότι για ορισμένους πολιτικούς ισχύει αυτό που λέει ο λαός: "Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι".

Ιδού τι παίρνουν οι "500" από την αφρόκρεμα των ημετέρων του "πράσινου" κομματικού συστήματος, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (αρ. 78) στις 24 Φεβρουαρίου:

1. Διευθυντής πολιτικού γραφείου μελών της κυβέρνησης: Εχει τις αποδοχές του Μισθολογικού Κλιμακίου 4 (ΜΚ 4) του Α’ βαθμού της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο "επιτελάρχης" του πολιτικού γραφείου του υπουργού, ή του υφυπουργού, έχει από την 1/11/2011 μισθό 2.271 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχει ή δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημίου και ανεξάρτητα από το αν δεν έχει την προϋπηρεσία των 33 ετών που αντιστοιχεί στον Α’ (και καταληκτικό βαθμό) του νέου μισθολογίου! Πέραν αυτών παίρνει και το επίδομα θέσης (400 ευρώ) εκτός έδρας, κ.ά.
2. Οι ειδικοί σύμβουλοι που έχουν χρεωθεί σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων αν έχουν διδακτορικό παίρνουν τις αποδοχές του ΜΚ 6 του Β’ βαθμού, κατηγορίας ΠΕ, δηλαδή 2.146 ευρώ, ενώ αν έχουν πτυχίο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) ο μισθός τους πάει στα 1.999 ευρώ.
3. Οι σύμβουλοι με μεταπτυχιακό πάνε στο μισθολογικό κλιμάκιο 4 (ΜΚ 4) και στο Β’ βαθμό, με μισθό 2.063 ευρώ. Στην πράξη αμείβονται με τις αποδοχές που αντιστοιχούν σε υπάλληλο με 28 έτη υπηρεσίας, είτε έχουν 5 χρόνια στο Δημόσιο, είτε 20!
4. Οι σύμβουλοι-συνεργάτες με πτυχίο, παίρνουν το μισθό υπαλλήλου με 28 χρόνια προϋπηρεσίας (Β’ βαθμό του μισθολογίου) ήτοι με αποδοχές 1.906 ευρώ αν έχουν βγάλει πανεπιστήμιο, ή 1.811 ευρώ με πτυχίο ΤΕΙ.
5. Ολοι οι υπόλοιποι μετακλητοί σύμβουλοι και συνεργάτες, πάνε στο Β’ βαθμό της κατηγορίας που ανήκουν. Και εδώ όλοι θα παίρνουν μισθό 28 ετών υπηρεσίας, έστω και αν έχουν τα μισά χρόνια. Ετσι, οι αποδοχές τους εκτινάσσονται έως τα 1.906 ευρώ, ενώ αν ακολουθούνταν το νέο μισθολόγιο θα ήταν έως και 700 ευρώ χαμηλότερες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου