Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Αντί για σύνταξη, φιλοδώρημα!..

Σκιώδεις μειώσεις έως και 42% στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ κρύβει η διάταξη που μπήκε στο νόμο για τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων με την οποία από την 1η Ιουλίου του 2012, για την επικουρική σύνταξη θα απαιτούνται τόσα ένσημα όσα και για την κύρια σύνταξη. Η εν λόγω διάταξη δεν είναι όσο αθώα φαίνεται καθώς εισάγει για τις επικουρικές του ΙΚΑ και για 1 εκατ. ασφαλισμένους του, το καθεστώς της μειωμένης σύνταξης που δεν υπήρχε ποτέ μέχρι σήμερα!
Η εφαρμογή της θα μετατρέψει τις ήδη μικρές επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ σε πραγματικά φιλοδωρήματα!
Πώς θα γίνει αυτό; Με το άρθρο 41 του νόμου 4052/12 όπου αναφέρεται ότι μετά την ενοποίηση των επικουρικών, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρικής σύνταξης "...με τις προϋποθέσεις του αντίστοιχου φορέα κύριας ασφάλισης καθώς και τη γενικότερη νομοθεσία".
Το ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ είναι το μοναδικό από τα ταμεία μισθωτών που δίνει πλήρη επικουρική σύνταξη με λιγότερα ένσημα από αυτά που ζητάει το ΙΚΑ στην κύρια ασφάλιση. Αυτό αλλάζει. Και από τον Ιούλιο του 2012 που ενοποιούνται τα επικουρικά ταμεία των μισθωτών, οι προϋποθέσεις για επικουρική εξομοιώνονται με τις προϋποθέσεις για την κύρια σύνταξη, αλλιώς η επικουρική θα κόβεται. Στο ΕΤΕΑΜ θα κόβεται μέχρι και 42% αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ένσημα, καθώς η εφαρμογή της διάταξης που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "ΑΤ", θα προβλέπει μείωση της επικουρικής κατά 6% όχι με βάση τα ένσημα που λείπουν αλλά με βάση το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
ΜΕΧΡΙ 42% ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ
Τι θα συμβεί για όσους υποβάλουν αίτηση από τον Ιούλιο και μετά; Ο ασφαλισμένος που θα κάνει αίτηση μετά τον Ιούλιο του 2012 και έχει για παράδειγμα 7.500 ένσημα στην κύρια ασφάλιση ΙΚΑ, για να πάρει ακέραια την επικουρική του θα πρέπει να έχει ασφαλιστεί οπωσδήποτε για 7.500 ημέρες εργασίας και στο επικουρικό. Διαφορετικά θα πάρει την επικουρική μειωμένη κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι την ηλικία πλήρους σύνταξης. Η ηλικία βάσει της οποίας θα υπολογίζεται η μείωση της επικουρικής είναι κατά περίπτωση είτε το 60ο είτε το 65ο έτος. Για παράδειγμα αν μια ασφαλισμένη έχει τις προϋποθέσεις για να πάρει μειωμένη την κύρια σύνταξη στα 55 της (π.χ. με 5.500 ένσημα για μητέρες ανηλίκων) αλλά αντί για 5.500 ένσημα στην επικουρική έχει 4.500, τότε θα πάρει μεν την επικουρική, αλλά με μείωση κατά 30% γιατί το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη στην περίπτωση των μητέρων είναι για το 2012 το 60ο έτος! Αν με τα 4.500 ένσημα βγάζει επικουρική της τάξης των 300 ευρώ, τώρα θα έχει μείωση κατά 30%, δηλαδή αντί για 300 ευρώ θα πάρει 210 ευρώ!
Αν δεν άλλαζε η διάταξη θα συνέβαινε; Η εν λόγω ασφαλισμένη θα έπαιρνε 300 ευρώ από την επικουρική της σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν έχει 4.500 και όχι 5.500 ένσημα που πλέον της ζητά ο νέος νόμος!
Εκεί που η μείωση χτυπάει κόκκινο είναι σε όσους βγαίνουν με "βαρέα". Για παράδειγμα ασφαλισμένος που το 2011 είχε 10.500 ένσημα (εκ των οποίων 7.500 βαρέα) δικαιούται μειωμένη σύνταξη στο 53ο έτος. Αν όμως δεν έχει στην επικουρική ασφάλιση τα απαιτούμενα ένσημα (δηλαδή τα 3.500) τότε θα πάρει την επικουρική σύνταξη με μείωση κατά 42%, γιατί θα ληφθεί υπόψη το πλήρες όριο ηλικίας που είναι το 60ο έτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου