Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Απέσυρε τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο Γ. Κουτρουμάνης

Ερασιτεχνισμοί και επιπόλαιες κινήσεις οδήγησαν χθες τον υπουργό Εργασίας σε άτακτη υποχώρηση όσον αφορά τη διάταξη με τις ευνοϊκές αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία και απέσυρε γιατί οι όροι της δεν είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η καραμπόλα από την ακύρωση της διάταξης -παρότι ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα την επαναφέρει σύντομα- είναι διπλή, καθώς η ΕΚΤ μπλόκαρε τη διάταξη, αδειάζοντας πρώτα τον υπουργό και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση που ενέκρινε το νομοσχέδιο πριν το καταθέσει στη Βουλή ο κ. Κουτρουμάνης!
Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε να έκανε γκάφα ο υπουργός είτε να μην πρόσεξαν οι νομικοί σύμβουλοι του Μαξίμου, ότι μια τέτοια διάταξη θα πρέπει να έχει «άδεια» από την ΕΚΤ, μια που και ο αρχικός νόμος που είχε γίνει το 2010 επί Κατσέλη, «πήγε και ήρθε» πολλές φορές στα γραφεία της ΕΚΤ, προτού ψηφιστεί.
Ακόμη και αν δώσει την άδειά της η ΕΚΤ, το θέμα είναι πόσο κουρεμένες θα είναι οι βελτιώσεις που προέβλεπε το άρθρο 49 στην αρχική του μορφή και αν θα ισχύσουν η εξαίρεση κατάσχεσης των καταθέσεων έως τα 2000 ευρώ, η ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων για ρύθμιση οφειλών αλλά και η ένταξη στις διατάξεις του νόμου, των επαγγελματιών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία για οφειλές έως 25.000 ευρώ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι αποσύρει τη διάταξη, με την αιτιολογία ότι… «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα την επαναφέρει μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου