Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

'Φτερά' έκαναν 6 εκατομμύρια ευρώ απο το Π.Γ.Ν.Α.

Αβέβαιο το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων, μετά το «κούρεμα» κατά 70% των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας εξαιτίας του PSI. Ανάμεσα στα νοσοκομεία που είδαν το ταμείο τους... μείον δεν θα μπορούσε να λείψει και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα 6 εκατομμύρια ευρώ έκαναν "φτερά" απο τα αποθεματικά τους, χρήματα που προορίζονταν για αγορές και εξόφληση προμηθευτών, μειώθηκαν κατά 70%, αφού υπέστησαν κούρεμα.
Τα χρήματα κουρεύτηκαν ενώ βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας και είχαν μετατραπεί σε ομόλογα.
Άναυδοι διοικητές νοσοκομείων, αλλά και πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων οργανισμών, ανακάλυψαν τη μείωση των αποθεματικών τους, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση, ούτε καν εκ των υστέρων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας στην Αθήνα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 4 εκατομμύρια ευρώ που είχε διαθέσιμα για τη λειτουργία του, έμεινε με 1 εκατομμύριο!
Ήδη, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία κάνει λόγο για «κατάσχεση των χρημάτων των νοσοκομείων», επιταγές που εκδόθηκαν από τα Νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα σφραγίζονται ως ακάλυπτες.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν υγειονομικοί, τα χρήματα από τους λογαριασμούς των νοσοκομείων χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα για την αγορά ομολόγων, τα οποία υπέστησαν, εν συνεχεία, το κούρεμα του PSI.
Πάντως ήδη πολλοί διοικητές βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή μετρητά δε διαθέτει η κυβέρνηση ενώ η λειτουργία των νοσοκομείων είναι ήδη προβληματική από τις επισχέσεις που κάνουν γιατροί και εργαζόμενοι λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων και εφημεριών.
Μήνυση κατά της ΤτΕ για το «κούρεμα» στα ομόλογα των νοσοκομείων.
Εντωμεταξύ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας(ΟΕΝΓΕ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και να υποβάλουν μήνυση εναντίον του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, «για ενέργειες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών».
Σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για «άγρια περικοπή των αποθεματικών που διατηρούσαν τα νοσοκομεία στην ΤτΕ», επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών, πολλοί εκ των οποίων θα κινδυνεύσουν από την έλλειψη υλικών λόγω της οικονομικής ασφυξίας που προκαλείται στα νοσοκομεία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου