Ως άλλος Ιανός, δρουν και λειτουργούν ορισμένοι από τους ...γραμματείς και φαρισαίους, των Υπουργείων που διαχειρίζονται την καθημερινότητά μας.
Είναι αυτοί, που δηλώνουν, για παράδειγμα, υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή, ανοίγουν «παραθυράκια», που θα εξυπηρετήσουν το δικό τους περιβάλλον...
Είναι αυτοί, που δηλώνουν, ότι θα πατάξουν την αυθαίρετη δόμηση και, ταυτοχρόνως, συντάσσουν φωτογραφικές τροπολογίες, για την εξαίρεση των ημετέρων, από τις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Είναι αυτοί, που τροποποιούν, νόμους που οι ίδιοι έφτιαξαν, όπως για παράδειγμα, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» της διαδικασίας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είναι ο, τοποθετημένος σε θέση κλειδί Υπουργείου, πανεπιστημιακός, που, εκ της θέσεώς του διαχειρίζεται δεκάδες (εάν όχι εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ και αποδίδει σε «απειρία και επαγγελματικό ζήλο», τις περίεργες κινήσεις συνεργάτιδάς του, την οποία ο ίδιος προσέλαβε, στο Υπουργείο, με σύμβαση έργου.
Είναι αυτοί που εγκρίνουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που «έχουν συνταχθεί, στο πόδι», δήθεν, για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι.
Είναι οι υπουργοί, που αν και έχουν ενημερωθεί από τους αρμοδίους για τα προβλήματα κάποιου έργου, αντί να αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και να απαιτήσουν επανασύνταξη των μελετών, «κουνούν το δάχτυλο» στα υπηρεσιακά στελέχη που τους ενημέρωσαν, ζητώντας να σιωπήσουν, για να μην χαλάσει το έργο.
Είναι οι διάφοροι παρατρεχάμενοι (αλλά υψηλά αμειβόμενοι) σύμβουλοι, οι οποίοι, κινούμενοι με την δύναμη της αδράνειας..., αντί να στρωθούν στην δουλειά, επιτίθενται σε όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έπρεπε να έχουν εντοπίσει και επιλύσει. Άξιος, όμως, ο μισθός τους, αφού διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για την θέση που επελέγησαν, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, που δεν είναι άλλα, από τα αναγκαία οικολογικά εύσημα...
Κι επειδή, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι «λέμε λόγια του αέρα», ας δούμε μία, μια τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.
Και ας ξεκινήσουμε, με τα αυθαίρετα.
Αγοράζουν δορυφορικές αεροφωτογραφίες για να εντοπίσουν αυθαίρετα που δεν μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση της τακτοποίησης, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης. Και «πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι» των δηλώσεών τους, συντάσσουν φωτογραφικές τροπολογίες, που εξαιρούν κάποιους ημέτερους από την απαγόρευση.
Όπως, η τροπολογία που επιχείρησαν να περάσουν στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και αφορούσε στην κατ΄ εξαίρεση τακτοποίηση συγκεκριμένων αυθαιρέτων (ή αυθαιρέτου) που έχουν(ει) ανεγερθεί πλησίον της λεωφόρου Σουνίου, στην περιοχή Μεσογείων – Λαυρεωτικής .
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η τροπολογία άνοιγε τον δρόμο, της τακτοποίησης, για τα αυθαίρετα με απόσταση 45 μ. από την λεωφόρο Σουνίου, εφόσον, το αρχικό κτίσμα υφίσταται, εντός των ΖΟΕ Λαυρεωτικής και Μεσογείων, προ του 1998. Χρονολογία κατά την οποία καθορίστηκαν οι συγκεκριμένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, θεσπίζοντας αυστηρούς όρους δόμησης, καθιστώντας ουσιαστικώς, απαγορευτική την δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Και μ΄ όλα αυτά κι εκείνα, φθάσαμε στην προσωρινή αναστολή της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που επέβαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδικάζοντας προσφυγή κατοίκων του Αμαρουσίου.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έκρινε, ότι κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να υπαχθεί στην ρύθμιση της τακτοποίησης εάν δεν υποβληθούν αεροφωτογραφίες ή κάποιο άλλο έγγραφο, που να πιστοποιεί ότι προϋφίσταται, της 27ης Ιουλίου 2011.
Ουσιαστικώς, με την απόφασή του, το ΣτΕ, καταργεί την τροποποιητική διάταξη, του Ν. 4012/11, σύμφωνα με την οποία, για την υπαγωγή ενός αυθαιρέτου, σε καθεστώς τακτοποίησης, αρκεί απλή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το κτίσμα είχε ανεγερθεί, πριν τις 27 Ιουλίου 2011, οπότε και ετέθη σε ισχύ ο Νόμος 4014, περί αυθαιρέτων.
Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε, όταν από αεροφωτογραφίες που έφθασαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απεδείχθη, αυτό που όλοι φώναζαν, αλλά κανείς, εκ των αρμοδίων, δεν άκουγε... Ότι, δηλαδή, μετά τις 27 Ιουλίου 2011, είχε ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου «βιομηχανία» ανέγερσης αυθαιρέτων, τα οποία εν συνεχεία οι ιδιοκτήτες τους, θα τακτοποιούσαν.
Δεν επιχειρήθηκε, όμως, μόνον η τακτοποίηση υφιστάμενων αυθαιρέτων, αλλά και μελλοντικών... Κάποιοι, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία του photo shop, δηλώνοντας αυθαίρετο κτίσμα, που, στην πράξη ήταν άδειο οικόπεδο.
Στο χέρι του Υπουργείου, λοιπόν, είναι να αποδείξει, ότι εννοεί αυτά που λέει.
Έχει στα χέρια του, δορυφορικές αεροφωτογραφίες, που θα αποτελέσουν την βάση εντοπισμού, σε αυτή την φάση, όσων αυθαιρέτων κτισμάτων έχουν ανεγερθεί, σε Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη, μετά τις 27/7/2011 και οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν φακέλους τακτοποίησης, δηλώνοντας, ότι έχουν ανεγερθεί σε προγενέστερη ημερομηνία.
Στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσαν στον ΣΚΑΪ, ότι «τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στις προαναφερθείσες περιοχές, θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».
Έως το Πάσχα, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συγκρίσεις των δορυφορικών αεροφωτογραφιών, της 27ης Ιουλίου 2011, με πρόσφατες, ώστε θα ακολουθήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα κτίσματα έχουν οικοδομική άδεια ή όχι.
Και, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου, όσα διαπιστωθεί ότι είναι αυθαίρετα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υπαγωγής τους, σε καθεστώς κατεδάφισης.
Και αφού μιλάμε και για την Ρόδο, «ιδού η Ρόδος...», κ. γραμματείς και λοιποί φαρισαίοι..., των συναρμόδιων Υπουργείων.
Ας συνεχίσουμε με τον πανεπιστημιακό, που έχει τοποθετηθεί σε θέση κλειδί, Υπουργείου, διαχειριζόμενος δεκάδες (εάν, όχι εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των συνεργατών του, είναι και μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, που προσελήφθη με σύμβαση έργου και το μεταπτυχιακό της, άπτεται του γνωστικού αντικειμένου του κ. καθηγητή.
Έως εδώ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα είναι καλά.
Κάποια στιγμή, όμως, μας μια καταγγελία (η βασιμότητα της οποία επιβεβαιώθηκε από τους εμπλεκομένους), ότι η συγκεκριμένη φοιτήτρια – υπάλληλος, επισκέφθηκε απρόσκλητη, δήμαρχο του λεκανοπεδίου, προκειμένου να τον ενημερώσει, για το ποιά είναι η πλέον ενδεδειγμένη τεχνολογία που πρέπει να χρησιμοποιήσει σε έργο, η χρηματοδότηση του οποίου περνά από την θέση που κατέχει στο Υπουργείο, ο καθηγητής.
Επικοινωνήσαμε με τους εμπλεκόμενους που ουσιαστικώς, επιβεβαίωσαν την καταγγελία.
Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με τον οποίο μιλήσαμε, μας είπαν, ότι ναι, έγινε η συνάντηση και μάλιστα, δήλωσαν έκπληκτοι από την κίνηση της φοιτήτριας.
Ο καθηγητής, δήλωσε άγνοια του γεγονός και, όπως προαναφέρθηκε, απέδωσε την κίνηση της φοιτήτριας, σε «απειρία και επαγγελματικό ζήλο».
Όσο για τον Δήμο –ίσως, ήταν καταλυτική η δημοσίευση του θέματος, από τον ΣΚΑΪ, η χρηματοδότηση του έργου, ενεκρίθη.
Και, τώρα, ας δούμε πως αδειοδοτούνται τα διάφορα έργα.
Πως οι κατά καιρούς διατελέσαντες υπουργοί, επιχειρούν να «τρέξουν» τα έργα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό, εξαιτίας των ελλιπέστατων μελετών. Γιατί οι αρμόδιοι αφήνουν να περάσει άπρακτο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου
Συνήθως, τα έργα ανατίθενται με ελλιπέστατες μελέτες. Κι αυτό, γιατί δρομολογούνται την τελευταία στιγμή. Έτσι, έχοντας ως άλλοθι, ότι θα χαθούν οι κοινοτικοί πόροι χρηματοδότησης του έργου, αυτό ανατίθεται με ελλιπείς μελέτες, οι οποίες θα διορθωθούν στην συνέχεια. Κάτι, όμως, που, συνήθως, δεν γίνεται, με αποτέλεσμα το έργο να «καρκινοβατεί». Κι εάν φτάσουμε στο σημείο, του «ως εδώ και μη παρέκει», αντί, έστω και την τελευταία στιγμή, να ανατεθεί η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών, κάποιοι υπουργοί, «κουνούν το δάχτυλο», στους επιθεωρητές – ελεγκτές, ζητώντας τους, να αλλάξουν το πόρισμά τους. Ουσιαστικώς, τους ζητούν να σιωπήσουν, για να μην χαλάσει το έργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου