Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Στην ουρά 80.000 ασφαλισμένοι!

Οικονομική ασφυξία προκαλεί στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών τους αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή και μόνο για το υποκατάστημα του ΙΚΑ (στην οδό Νικηφόρου) που εξυπηρετεί περίπου το 60% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η λίστα αναμονής για σύνταξη έφτασε να μετρά πάνω από 80.000 άτομα! Πανελλαδικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 200.000 ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν σύνταξη επί μήνες.
Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την έκδοση προσωρινής σύνταξης (που αντιστοιχεί στο 80% της κανονικής και σε κάθε περίπτωση στο 90% της κατώτατης). Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους, δεν επιθυμούν να πάρουν προσωρινή σύνταξη, γιατί πιστεύουν ότι αυτή θα είναι και η "μόνιμη" σύνταξή τους!
Πέραν αυτών, όταν ο ασφαλισμένος ζητά την προσωρινή σύνταξη, δεν δικαιούται να πάρει αντίστοιχη επικουρική, παρά μόνο όταν εκδοθεί η κανονική τους σύνταξη! Οσοι ανακαλύπτουν αυτή τη διάταξη του νόμου, κουμπώνονται περισσότερο και ακυρώνουν την αίτησή τους για έκδοση προσωρινής σύνταξης!
Κερδισμένο βγαίνει το ΙΚΑ. Από τη μια με το μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την πληρωμή των συντάξεων που είναι σε αναμονή και από την άλλη με το να μη δίνει επικουρική σε όσους έχουν επιλέξει να πάρουν προσωρινή σύνταξη.
Στην πράξη το ΙΚΑ με το να μεταθέτει υποχρεώσεις του στο μέλλον έχει "πετύχει" έναν εσωτερικό δανεισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων και παρά ταύτα, τα οικονομικά του πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ήδη έχει εξαντλήσει το 60% της κρατικής χρηματοδότησης ενώ κάθε μήνα για να πληρώνει συντάξεις δανείζεται από το επικουρικό του (ΕΤΕΑΜ) και τον τομέα της ΔΕΗ.

2,5 εκατ. για υπερωρίες
Την ίδια στιγμή, σε άλλα ταμεία υπογράφονται με τη σέσουλα υπερωρίες, με αιτιολογικό ότι το προσωπικό τους θα εργάζεται μέχρι και τις 10 το βράδυ (!) για να κλείσει συνταξιοδοτικές και άλλες υποθέσεις των ασφαλισμένων.
Μέχρι στιγμής με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, περίπου 1.800 υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων θα μοιραστούν κάπου 2,5 εκατ. ευρώ ως υπερωρίες για το έτος 2012:
* Στον ΟΓΑ οι υπερωρίες θα στοιχίσουν 834.465 ευρώ για 600 υπαλλήλους που ανάλογα με τη θέση και το τμήμα τους θα απασχολούνται ως 4 ώρες πέραν του ωραρίου!
* Στο ΕΤΑΑ εγκρίθηκαν 1,39 εκατ. ευρώ για υπερωρίες 830 υπαλλήλων.
* Στο ΤΑΥΤΕΚΩ εγκρίθηκαν 410.836 ευρώ για υπερωρίες 378 υπαλλήλων και στο ΤΕΑΠΑΣΑ, 60.480 ευρώ για 39 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου