Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ζημιές ελέω PSI ανακοινώνουν οι τράπεζες

Γρίφος παρέμενε μέχρι χθες αργά το βράδυ, για το τι μέλλει γενέσθαι με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ενδεχομένως να μην μπορέσει να υπάρξει εγγύηση για τα κεφάλαια της δικής τους επίπτωσης από το PSI+.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από ορκωτούς λογιστές που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία, οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα», θα υπολογιστούν με βάση το χειρότερο σενάριο, δηλαδή με «κούρεμα» 74,2% για το σύνολο των οποίων θα υπάρχει η εγγύηση του EFSF.
Μελέτη BlackRock
Οσον αφορά τις ζημίες που προκύπτουν από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη που διενήργησε η BlackRock, δεν θα συνυπολογιστούν στα αποτελέσματα του 2011, καθώς, ούτως ή άλλως, αυτά αφορούν την τριετία 2012-2014. Εφόσον υπάρξει άλλη ρύθμιση θα βελτιώσουν στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους.
Την ίδια ώρα, πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παραμένουν ανοιχτά.
Πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, ενώ απομένει η τεχνική εφαρμογή τους, η οποία θα υλοποιηθεί ως θεσμικό πλαίσιο από την επόμενη κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, σε εκκρεμότητα παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου -εξού και τα πολλαπλά προσχέδια των τραπεζών- αφού ορατή ήταν η πιθανότητα το θέμα να διευκρινιστεί ακόμη και σήμερα με υπουργική απόφαση, η οποία θα επικυρωθεί από τη Βουλή, όταν αυτή επαναλειτουργήσει. Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστα παραμένουν θέματα όπως πώς θα αποτιμηθούν τα warrants, όπως επίσης και τα coco's που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των τραπεζών.
Σημαντικές απώλειες που έφτασαν μέχρι και το 12,8% καταγράφηκαν στις τράπεζες, οι οποίες τελικώς έκλεισαν με απώλειες 6,36% επιδρώντας αρνητικά και στο Χ.Α. που υποχώρησε κατά 1,75% στις 713,9 μονάδες, με τζίρο στα 27,1 εκατ. ευρώ. Οι πάντες ανησυχούν για το μετεκλογικό σκηνικό και φυσικά για την πορεία των τραπεζών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δημιουργούν ισχυρό κραδασμό στο Χρηματιστήριο. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν πρόκειται να λήξει πριν από το Μάιο, στοιχείο το οποίο περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το βέβαιο είναι πως οι τράπεζες είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο θα προσμετρήσουν σημαντικότατες ζημίες τις οποίες και θα ανακοινώσουν σήμερα.
Μολονότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσμετρηθεί, στην παρούσα φάση, η συνολική ζημία, εκτιμάται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα απαιτήσει ποσό υψηλότερο των 30 δισ. ευρώ.
ΑΤΕ και Τ.Τ.
Με όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες, ας σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς θα λειτουργήσουν η ΑΤΕ και το Τ.Τ., τράπεζες οι οποίες δεν θα προσφύγουν στο Ταμείο, και άρα οι παραπάνω εκκρεμότητες είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτές.
Χθες «έπαιξε» το ενδεχόμενο ακόμη και της παράτασης της δημοσιοποίησης των ισολογισμών των τραπεζών σήμερα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό το διέψευδαν πλήρως οι τράπεζες. Κάποιες, ωστόσο, πηγές εξωτραπεζικές υποστήριζαν πως και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι ορκωτοί λογιστές το θέμα των πιστοποιητικών που θα συνοδεύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών σε σχέση με τι παρατηρήσεις θα κάνουν όσον αφορά τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Συνεχίζονται οι απώλειες για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο
Οι τράπεζες υποχώρησαν αισθητά χθες, ωστόσο, μπορεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις να υπήρχαν βοήθειες από άλλες μετοχές, χθες κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα το ταμπλό να βαρύνει αισθητά.
Ο τραπεζικός δείκτης χθες υποχώρησε κάτω από το όριο των 300 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 286,11 μονάδες με απώλειες 6,7%.
Σύμφωνα με τη Εuroxx, υπολογίζοντας «κούρεμα» 75% στα επιλέξιμα ομόλογα του τραπεζικού κλάδου ύψους 35,6 δισ. ευρώ το ύψος των προ φόρων απομειώσεων αντιστοιχεί σε 26,7 δισ. ευρώ, ή σε 22,4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα 4,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου.
Καθώς η αγορά παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας τα αρνητικά σενάρια βρίσκουν έδαφος.
Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20άρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,95%), ΟΠΑΠ (+0,74%), Τιτάν (+0,95%) και Folli Follie Group (+1,15% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank (-12,82%), ενώ ακολούθησαν με πτώση μεγαλύτερη του 10% η Πειραιώς και η Eurobank, με 5% η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με 4% η ΔΕΗ και η MPB και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 712,25 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου