Για ανάκαμψη μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και για
τερματισμό των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξις, δεσμεύθηκε
μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρουσιάζοντας το οικονομικό
πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, ζήτησε ισχυρή εντολή και
απέρριψε τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
«Θα αλλάξουμε και το μοντέλο ανάπτυξης που χρεοκόπησε αλλά και το
μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας» σημείωσε στην εισαγωγική τοποθέτηση της
ομιλίας του, με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε να επιχειρεί
επαναπροσέγγιση με τον φιλελεύθερο/αστικό χώρο της κεντροδεξιάς.«Μέχρι τώρα ξοδεύαμε δανεικά και χρεώναμε τα παιδιά μας, παράγαμε όλο και λιγότερα και καταναλώναμε όλο και περισσότερα. Η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα, τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται απο τα προνόμια των λίγων, οι κομματικοί στρατοί παλεύουν εναντίον του ιδιωτικού τομέα, οι συντεχνίες συντρίβουν εκείνους που προσπαθούν να ζήσουν από την αγορά», υπογράμμισε.
Και εξαπέλυσε, στη συνέχεια, επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Αριστερά: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο. Μας έφερε στο Μνημόνιο και στη συνέχεια, υπέγραφε ό,τι του έδιναν. (...) Η Αριστερά προσφέρει ένα «πανόραμα» αντιφατικών απόψεων. Άλλοι λένε ρητά ότι είναι εναντίον της Ευρώπης και εναντίον του ευρώ. Άλλοι είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά δεν είναι σίγουροι για το ευρώ…Άλλοι είναι υπέρ του να παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά θέλουν να …καταγγείλουμε το χρέος μας. Άλλοι είναι όπως τους… ξημερώσει: ενίοτε υπέρ του ευρώ, ενίοτε εναντίον του και τις υπόλοιπες μέρες κάνουν διαλογισμό και το σκέπτονται».
Επέμεινε στην κριτική του για τη συνταγή του Μνημονίου: «Είχαμε από την αρχή δει ότι το Μνημόνιο δεν έβγαινε και τους το λέγαμε. Επαληθευτήκαμε σε όλα, δυστυχώς. Και έπεσαν έξω σε όλα. Λέγαμε να περικοπεί το έλλειμμα. Ναι. Αλλά με περικοπή της δημόσιας σπατάλης, όχι με οριζόντιες περικοπές. Από την αρχή τούς είπαμε 'όχι στην αύξηση των φόρων'. Τώρα βλέπουν ότι οι φόροι σε ύφεση απλά γεμίζουν την Ελλάδα λουκέτα (...) Τσακωθήκαμε ακόμη και με τους εταίρους μας.... κι όταν αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε την δανειακή σύμβαση και να γίνει το 'κούρεμα' επιμείναμε και πάλι ότι τα μέτρα είναι λάθος».
Αιτιολόγησε ξανά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τη Νέα Δημοκρατία και τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας: «Αλίμονο αν αφήναμε την Ελλάδα απομονωμένη στο χείλος της χρεοκοπίας. Αλλωστε αυτό εγκυμονούσε και σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για:
- Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων.
- Αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ.
- Νομοθετική παρέμβαση για την ανακούφιση των δανειοληπτών: «Δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Και αυτό μπορεί να γίνει, με το να νομοθετηθεί ρύθμιση για όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα, να πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία τουλάχιστον», είπε.
- Αποζημίωση των ομολογιούχων: Πρέπει να αποζημιωθούν. Υπάρχει τρόπος. Κυρίως με φορολογικές διευκολύνσεις μελλοντικών ετών. Και με επενδυτικά κίνητρα ακόμα»
- Περικοπή σπατάλης και διασφάλιση 13ου και 14ου μισθού: «Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από την περικοπή της σπατάλης που υπάρχει άφθονη. Κι όποιος αμφιβάλλει, ας δει το πάρτι στο ΙΚΑ τελευταία. Ή τα επιδόματα και τις συντάξεις μαϊμού. (...) Δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και το 14ο μισθό. Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά.
- Ιδιωτικοποιήσεις σε δραστηριότητες του δημοσίου, ή ζημιογόνων ΔΕΚΟ: «Δεν γίνεται να κόβονται οι συντάξεις του κοσμάκη, όταν συνεχίζεται η σπατάλη σε ΔΕΚΟ που παράγουν περισσότερα ελλείμματα παρά δημόσιο όφελος. Μετά την 6η Μαΐου τέρμα όλα αυτά…», είπε ο κ. Σαμαράς που έκανε ειδική μνεία σε ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ προαναγγέλλοντας ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού έργου του, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στις ζημιογόνες ετειρίες του Δημοσίου είπε: «Δεσμός που δεν λύνεται, θα κόβεται».
- Φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων.
- Αντικατάσταση του Ειδικού τέλους Ακινήτων με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ.
- Μικρότερη κυβέρνηση ως μέσο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας: «Ξεκινάμε άμεσα με 15 υπουργεία – στόχος 10 υπουργεία στην τετραετία. Έτσι θα μειώσουμε αμέσως τις 'υπογραφές' και θα ελέγχουμε καλύτερα τις κυβερνητικές αρμοδιότητες.
- Συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο
- Μείωση φορολογικών συντελεστών. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, αλλά θα το διαπραγματευθούμε και θα το δρομολογήσουμε με σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Αρχίζοντας με τη μείωση στο 15% για το φόρο νομικών προσώπων που ήδη ανέφερα. Συνεχίζοντας, σε επόμενο στάδιο, με τρείς συντελεστές ΦΠΑ: 19%-9% και 5% - το τελευταίο για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Και ολοκληρώνοντας με μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε ο ανώτατος να μη ξεπερνά το 32%. Και χωρίς να ξανά-φορολογούνται τα ίδια εισοδήματα. Φυσικά, δεν πρέπει να πειραχθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ, που είναι όρος οικονομικής επιβίωσης των νησιών μας».
- Επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για δέκα χρόνια.
Οσον αφορά το πως θα επανέλθει η ανάκαμψη ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε κυρίως στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 14, 5 δισ., στην εξασφάλιηση της ρευστότητας και την επιστροφή των 6,5 δισ. που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις.
Αδύνατη η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ
Τέλος ο κ. Σαμαράς απέρριψε τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με μία σειρά ρητορικών ερωτημάτων.
•Μπορώ να μειώσω το κράτος, αν πρέπει να μοιράζουμε υπουργεία με άλλα κόμματα σε συγκυβέρνηση;
•Μπορώ να αλλάξω ένα υπουργό, αν πρόκειται να ανατρέψω τις ισορροπίες της συγκυβέρνησης;
•Μπορώ να κινηθώ με την ταχύτητα που χρειάζεται, αν πρέπει για κάθε βήμα να υπάρχει «σπασμένο τηλέφωνο» ατέλειωτων συνεννοήσεων με άλλους αρχηγούς;
•Μπορώ να μειώσω τους φόρους, όπως επιβάλλει η δική μου φιλελεύθερη ιδεολογία, μαζί με εκείνους που αύξαναν τους φόρους;
•Μπορώ να φτιάξω ένα ευέλικτο κράτος μαζί με εκείνους που θέλουν το κράτος τεράστιο, ανεύθυνο, παλαιοκομματικό και τελικά επικίνδυνο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου