Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

"Στρώνουν" χαλί για νέα μέτρα

Νέο κύμα μέτρων έχει προεξοφλήσει για την επόμενη κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο, αμέσως μετά τις εκλογές, να εμφανιστεί η ανάγκη για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, που θα καλύψουν την… απόσταση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η τρόικα. Καθοριστικής σημασίας είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά στην καταγραφή και μελέτη των δαπανών τα οποία είναι υποψήφια προς περικοπή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το δεύτερο μνημόνιο.
Η πρώτη φάση της μελέτης θα καταγράφει τη δυναμική των επιμέρους κατηγοριών δαπανών και το δεύτερο σκέλος της μελέτης θα κατηγοριοποιεί τις δαπάνες με βάση την προτεραιότητά τους για περικοπή. Ο αξιωματούχος του υπουργείου επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο 2013-2014 είναι 5,5% του ΑΕΠ από την πλευρά των δαπανών και 1,5% από την πλευρά των εσόδων.
Ωστόσο, η διαδρομή και η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών θα τεθεί υπό εξέταση από Τρόικα κατά την αξιολόγησή της στα μέσα Μαϊου. Τα συμπεράσματα της εν λόγω αξιολόγησης θα φέρουν το κύμα μέτρων ακόμη και νωρίτερα από τον Ιούνιο που έχει ήδη προβλεφθεί.
Παράλληλα, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας γίνεται λόγος και για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες όπου προσδιορίζεται εντός του Ιουνίου. Το ποσό θα εξασφαλιστεί από τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης, και πιθανότατα να δοθούν και σε δόσεις.
Σχετικά με τη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων, στόχος παραμένει να υπάρξει οριστική λύση και για τα ομόλογα των 6,5 δισ. ευρώ τα οποία δεν είχαν την απαραίτητη απαρτία ώστε να μπουν στο «κούρεμα». Το ζήτημα θα διευθετηθεί ενός του Απριλίου προκειμένου το σύνολο των ομολόγων που θα συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να πλησιάζει το απόλυτο ποσό των 205,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου