Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Kαι φόρος... "ιδιοκατοίκησης"!..

Ρίχτερ" φόρων με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία, προκαλεί το ρήγμα από την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει της αποφάσεις της Ελλάδας να επιβάλλει υψηλούς φόρους στο εισόδημα, τις συναλλαγές (ΦΠΑ) και τα επιχειρηματικά κέρδη και αναζητά... εξισορρόπηση εντός της Ευρωζώνης με νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα.
Οι 20 και πλέον φόροι που επηρεάζουν άμεσα τους ιδιοκτήτες δεν αρκούν για τους Ευρωπαίους, καθώς όπως επισημαίνουν, το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα ήταν το 2011 32,5% του ΑΕΠ, ήτοι χαμηλότερο έναντι ποσοστού 39,5% που είναι ο μέσος όρος στις 17 χώρες της ευρωζώνης. Στις 42 σελίδες της τριμηνιαίας Εκθεσης προτείνεται η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στην ιδιοκατοίκηση, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας, ενώ τονίζεται ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο που πληρώνει κάποιος για το σπίτι που μένει, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης καταργήθηκε το 1999. Υπολογιζόταν ένα τεκμαρτό εισόδημα βάσει του ακίνητου που κατείχε ιδιοκτήτης με επιφάνεια πάνω από 150 τ.μ. λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή ζώνης της περιοχής, το εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων, τον συντελεστή παλαιότητος με έναν ειδικό συντελεστή "προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος", της τάξεως του 3,5%.
Παράλληλα, επί της αντικειμενικής αξίας υπολογίζονται οι εξής φόροι:
- Τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκτήτη ή μισθωμένη α’ και β’ κατοικία
- Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης
- ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων και στην αντιπαροχή
- Φόρος Μεταβίβασης
- Φόρος Χρησικτησίας
- Φόρος ανταλλαγής
- Φόρος Διανομής Ακινήτων
- Δημοτικός Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων
- Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών
- Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων
- Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής
- Φόρος δωρεάς
- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)
- Ετήσιο Τέλος Ακινήτων μέσω ΔΕΗ
- Eτήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας-ΤΑΠ
- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιρειών
- Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο
- Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων
- Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων
- Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου