Παροχές στα τυφλά μοίραζαν για δεκατίες τα κυκλώματα της ρεμούλας στα ασφαλιστικά ταμεία, που βγαίνουν τελευταία στο φώς μέσα από το «υπερσύγχρονο» ηλεκτρονικό σύστημα ελέχγου που διαφημίζει η διοίκηση του ΙΚΑ. Εκείνο που δεν λέει όμως είναι ότι αυτό το ηλεκτρονικό δίχτυ θα μπορούσε να λειτουργεί από τη δεκαετία του ’80. Τότε που για πρώτη φορά προβλέφθηκε σύστημα αυτόνομης μηχανοργάνωσης όλων των υπηρεσιών του ΙΚΑ, με το νόμο που είχε καταθέσει στη Βουλή το 1980 ο Σπ. Δοξιάδης, τότε υπουργός της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο νόμος αυτός δυσαρέστηκε πολλούς. Και γι’ αυτό δεν εφαρμόστηκε. Αμέσως μετά τις εκλογές του ’81, ο νόμος Δοξιάδη για την αυτόνομη μηχανοργάνωση στο ΙΚΑ μπήκε στο… αρχείο. Οσοι ξεκινούσαν τότε τη θητεία τους στο ΙΚΑ θυμούνται ότι για να μην περπατήσει η μηχανοργάνωση οι υπάλληλοι που έβγαζαν τις πληρωμές (στο παλιό ΚΥΗΚΥ) είχαν φτάσει επίτηδες να καθυστερούν τις συντάξεις μέχρι και 6 μήνες! Αντιδρούσαν στον… τεχνολογιοκό εκσυγχρονισμό που ερχόταν στο ΙΚΑ, γιατί θεωρούσαν ότι έτσι δεν θα μπορούσαν να δίνουν επιδόματα και παροχές στα τυφλά, πολλές φορές με κομματικά κριτήρια και φυσικά με το αζημίωτο. Όταν ψηφίστηκε ο πρωτοποριακός νόμος για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, είχαν έρθει στην Αθήνα από άλλες πόλεις της Ελλάδας 150 υπάλληλοι για να μάθουν τη νέα τεχνολογία και να την εφαρμόσουν για να ελέγχονται οι παροχές. Οι υπάλληλοι ήρθαν τον Νοέμβριο του ’81. Το ΙΚΑ τους είχε νοικιάσει και ξενοδοχείο, αλλά η επιμόρφωσή τους δεν έγινε ποτέ, λόγω των εντoνότατων αντιδράσεων από όσους είχαν «καβαλήσει» το άρμα της αλλαγής.
Η ευκαιρία να στηθεί από τότε ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου είχε χαθεί.
Και χρειάστηκε να περάσουν 28 χρόνια, να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για τενικές υποδομές που δεν λειτουργούσαν και να φτάσει το 2008 για να πάρει τελικά μπροστά η μηχανοργάνωση στο ΙΚΑ και να αρχίσει πλέον να αποδίδει «πιάνοντας τους κλέφτες των συντάξεων». Αν θέλει να δεί κανείς πως στήθηκε το κράτος της αρπαχτής στην Ελλάδα, δεν έχει παρά να ρωτήσει όσους ξέρουν τι είχε αρχίσει να γίνεται στο παρελθόν και γιατί σταμάτησε. Η περίπτωση του ΙΚΑ είναι απλά και μόνο ενδεικτική, αλλά αντιπροσωπευτική για να καταδείξει το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος που έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
Αναφορικά με τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στο ΙΚΑ Καλλιθέας ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε χθες ότι «το 2008 αποφασίστηκε να προχωρήσει ένα έργο πληροφορικής. Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε τέλη του 2009. Στα πλαίσια αυτού του έργου ζήτησα να αναπτυχθούν ο έλεγχος των παροχών και των εισφορών. Η λειτουργία τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2011. Η Διοίκηση του ΙΚΑ υπό τον κ. Σπυρόπουλο προς τιμήν της επέμεινε στην υλοποίηση του έργου το οποίο σήμερα αποδίδει τους πρώτους καρπούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου