Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Τα χαράτσια διαλύουν την αγορά ακινήτων

Εξοντώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαλύουν την αγορά ακινήτων οι φόροι και τα «χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση. Οι φορείς της αγοράς διατύπωσαν χθες τις προτάσεις τους και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, που οδηγού την ιδιωτική ακίνητη περιουσία «στα νύχια των κορακιών των πλειστηριασμών».
Οι πρόεδροι των Οργανώσεων των Ιδιοκτητών Aκινήτων Στ. Παραδιάς, των Δικηγόρων Γ. Αδαμόπουλος, των Συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης, των Εμπόρων Β. Κορκίδης, των Κατασκευαστών Δ. Καψιμάλης, των Κτηματομεσιτών Γ. Ρεβύθης παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, την κατάσταση της αγοράς των ακινήτων, αλλά και την οικονομική δυσπραγία των ιδιοκτητών που χάνουν την περιουσία τους στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για εξόφληση χρεών, καθώς επίσης την αναστολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για όσο διάστημα επιβάλλεται το Τέλος Ακινήτων και την μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ και των συντελεστών εμπορικότητας.
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων επισημαίνουν ότι η ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής των φόρων απειλεί άμεσα με βαριές ποινές φυλάκισης και μάλιστα με αυτόφωρες διαδικασίες σύλληψης και παραπομπής τους ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων που δεν θα έχουν να πληρώσουν το ΦΑΠ μόλις εξαντληθούν οι τελευταίες τραπεζικές καταθέσεις τους.
Την κατάσταση της αγοράς ακινήτων αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από σχετική έρευνα συμβολαιογραφικών γραφείων, καθώς και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία:
* Το 2011 οι μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες) μειώθηκαν έναντι του 2010 κατά 57,72%.
* Στα νεόδμητα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας άνω των 100 τ.μ. οι μεταβιβάσεις μειώθηκαν τη διετία 2009-2011 περισσότερο από 70%.
* Στα διαμερίσματα μικρότερης επιφάνειας οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν τη διετία 2009-2011 περισσότερο από 60%.
* Η αγορά εξοχικής κατοικίας κατέγραψε τη διετία 2009-2011 μείωση κατά 80%.
- την τελευταία τριετία καταγράφηκε πτώση κατά 85% στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
* 110.000-120.000 καινούργια ακίνητα παραμένουν απούλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου