Σε απειλές εναντίον της Λευκωσίας προέβη απροκάλυπτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχειρώντας να εκφοβίσει την Κύπρο να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που πιθανόν να έχει στις θαλάσσιες ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της μεγαλονήσου. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Συγκεκριμένα η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, αν η Λευκωσία πραγματοποιήσει το φθινόπωρο γεωτρήσεις για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε, με απειλητική γλώσσα, το απόγευμα της Παρασκευής ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση». Χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή.
Στο παρελθόν όμως οι Τούρκοι είχαν στείλει ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.
Μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του κ. Ερογλου. Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης… λόγο. Και απαίτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, απάντησαν η Λευκωσία και η Αθήνα.
Σε γραπτή του απάντηση το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί. Το Κυπριακό όμως δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό, να επανενωθεί το νησί και να μπορεί ο λαός του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να εκμεταλλεύονται το φυσικό του πλούτο».
Από την πλευρά της η Αθήνα δια του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας δήλωσε:
«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».
Να σημειώσουμε επίσης , πως την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή. Όπως δήλωσε η ίδια, έλαβε πρόσκληση από τον Έλληνα ομόλογο της Σταύρο Λαμπρινίδη με τον οποίο θα έχει συνομιλίες. Ανέφερε ακόμα ότι ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου