Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Τους βομβάρδισαν με τα καυτά προβλήματα!

«Τσάι και συμπάθεια» κέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου τους έντεκα κοινωνικούς φορείς που τον επισκέφθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει ΔΕΘ. Εμβρόντητοι ωστόσο άκουσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παραδέχεται: «Το μέτρο του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν παράλογο, το πήραμε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Στην τετράωρη σύσκεψη και παρουσία των δέκα συναρμόδιων υπουργών οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί σε οικονομία και κοινωνία, έκρουσαν κώδωνα κινδύνου για τη βάθυνση της ύφεσης, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη διαδικασία ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, ανέδειξαν σε τραγωδία την οπερέτα με τον ΦΠΑ εστίασης και ζήτησαν άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην χώρα. Ο πρωθυπουργός τούς είπε ότι κατανοεί μεν τις αντιρρήσεις τους, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων προκειμένου να σωθεί χώρα. Βόμβα μεγατόνων απασφάλισε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ευθαρσώς ότι: «Το μέτρο για τον ΦΠΑ στην εστίαση ήταν παράλογο. Με το πιστόλι στον κρόταφο λειτουργήσαμε, υπό την απειλή της Τρόικας» αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης η οποία συναίνεσε στη λήψη του.

Ομαδικά πυρά από τους φορείς
Σε «αφανισμό της μεσαίας τάξης λόγω της υπερφορολόγησης» και σε «ολομέτωπη επίθεση εναντίον της μεσαίας επιχειρηματικότητας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι «μπορεί ως κράτος να γλιτώσαμε τη στάση πληρωμών, αλλά δεν θα τη γλιτώσουμε ως πραγματική οικονομία», ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε εναντίον του Γ. Ραγκούση για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ανοίξει τα «κλειστά» επαγγέλματα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφώνησε χαρακτηριστικά «δεν πάει άλλο» και ζήτησε αναδιανομή στα εισοδήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά η 28η πλουσιότερη στον πλανήτη.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς εξέφρασε δυσαρέσκεια για την περικοπή της τάξεως του 40% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας πάταξη φοροδιαφυγής και φοροκλοπής και αναδιανομή του εισοδήματος. Θετικά νέα στο Μαξίμου κόμισε μόνον ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος μίλησε για «ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων», συγκεκριμένα για 16,5 εκατομμύρια τουρίστες. Κοινός τόπος για τους φορείς ήταν τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν για τη συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από κυβερνητικής πλευράς παραβρέθηκαν o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου