Οι πανηγυρισμοί για τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών έχουν μετατραπεί για τον Γ. Παπανδρέου σε εφιάλτη καθώς η οικονομική κρίση χτύπησε και την Αμερική, ανατρέποντας όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο πρωθυπουργός από το βράδυ της Κυριακής άρχισε έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο επαφών με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Χθες το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και το απόγευμα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Παπανδρέου ζητά από τους Ευρωπαίους άμεση αντίδραση στο επαπειλούμενο παγκόσμιο κραχ, ενώ επιμένει στην ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Παραμένει σταθερός επίσης στο αίτημά του για έκδοση Ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε και πάλι τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε στην Ελλάδα. Την απόφαση του πρωθυπουργού να μην υποκύψει στις λαϊκές αντιδράσεις οι οποίες τον περιμένουν από τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει χαλαρότητα και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της». Ο κ. Μόσιαλος είπε ακόμη: «Το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Οταν αποκτήσουμε ένα παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέψει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».
Από την πλευρά της η Ν.Δ. με δηλώσεις του αν. υπευθύνου του Τομέα Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκη επισημαίνει ότι η αρχική θέση του Αντώνη Σαμαρά για έκδοση Ευρωομολόγου δικαιώνεται τώρα, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει πιο ενεργό ρόλο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη στείρα τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Εναλλακτική λύση μπορεί να υπάρξει από την παράκαμψη των αγορών και την ανάληψη ενεργού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα δανείζει απευθείας τα κράτη, από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την έκδοση Ευρωομολόγου, την αύξηση του κοινοτικού Προϋπολογισμού και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων».
Τέλος, η αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Σ. Αλιγιζάκη, σχολιάζοντας τις τηλεφωνικές επαφές του κ. Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους, δήλωσε: «Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου