Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Ξεφτίζει η κυβέρνηση!..

Εάν μια φράση μπορούσε να χαρακτηρίσει το "κλίμα" στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη όπου στεγαζόταν το δις, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καταργηθέν υπουργείο Ναυτιλίας... αυτή σίγουρα θα ήταν "ψυχροπολεμική". Ουδείς όμως φανταζόταν ότι η μάχη μεταξύ του Χρήστου Παπουτσή και του διδύμου του υπουργείου Ανάπτυξης Χρυσοχοΐδη - Παμπούκη θα κρινόταν με μια σειρά από "αντικανονικά χτυπήματα" ένθεν και ένθεν, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός θα υποτιμούσε τόσο πολύ την πιθανή έκβαση της όλης υπόθεσης... Στον... αφρό πάντως της υπόθεσης, ο Χάρης Παμπούκης φεύγει μετά... τιμών από τους ανθρώπους του ναυτιλιακού κλάδου, για άλλους ως "θύμα" μιας ακόμη ενδοκυβερνητικής κόντρας -α λα ΠΑΣΟΚ- για τα οφίτσια και τις αρμοδιότητες και για κάποιους τρίτους απλώς επιχείρησε και πέτυχε μια "ηρωική έξοδο" με τη χθεσινή παραίτησή του.
Σε κάθε περίπτωση, αν και ο... πόλεμος είχε ξεκινήσει από τον τελευταίο ανασχηματισμό, η κρίσιμη μάχη ήταν αυτή των τελευταίων τριών 24ώρων με τους πρωταγωνιστές να επιλέγουν "χτυπήματα" κάτω από τη μέση...
Ο Χάρης Παμπούκης για δεύτερη φορά δημοσίως ουσιαστικά "άδειασε", όπως σχολίαζαν στο ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου επικρίνοντας εμμέσως την επιλογή του να καταργήσει το ΥΕΝ και ζήτησε ουσιαστικά επανασύσταση και μάλιστα στο αρχικό μοντέλο του, που περιελάμβανε στελέχη των υπηρεσιών από το Λ.Σ.
Ακολούθησε το δεύτερο "αντικανονικό" χτύπημα, όπως σχολιάζουν επίσης κύκλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Παπουτσή να θέτει θέμα στο Υπουργικό για τη δήλωση Παμπούκη και να κάνει λόγο για υπονόμευσή του.
Ο πρωθυπουργός εμφανώς υποτίμησε τη σημασία του θέματος, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε να μην κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αν και είναι γνωστό ότι μοιράζονται σε γενικές γραμμές τις ίδιες απόψεις για το θέμα του ΥΕΝ και το Λ.Σ. Περιορίστηκε, κατά πληροφορίες, να δηλώσει ότι ήταν αυτός που προχώρησε ως τέως ΥΠτΠ το σχετικό νομοσχέδιο για το Λ.Σ. αν και πρόσωπα κοντά στον κ. Χρυσοχοΐδη υποστηρίζουν ότι δεν ήταν αυτός ο διάλογος και δείχνουν για τη διαρροή πρόσωπα του στενού κύκλου του κ. Παπουτσή.
Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Παμπούκης, ένας ακόμη στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αποχωρεί από την κυβέρνηση και πάει στον... πάγκο μαζί με Μπιρμπίλη και Δρούτσα. Ήδη βέβαια κάποιοι, εντός ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ., έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο κ. Παμπούκης αναζητούσε την ευκαιρία να κάνει μια "ηρωική έξοδο", ενώ δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι τελευταία οι σχέσεις του με τον Παπανδρέου δεν ήταν οι καλύτερες.
Πάντως τα τύμπανα του πολέμου στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη είχαν ξεκινήσει να ηχούν απ' όταν ακόμη ο κ. Παπουτσής το μοιραζόταν με τον Γιάννη Διαμαντίδη - υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων- και συνεχίστηκαν και την επομένη κιόλας του τελευταίου ανασχηματισμού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κινείται γρήγορα προκειμένου να δημιουργήσει δεδομένα πριν οι συνάδελφοί του από το Ανάπτυξης περάσουν καν το κατώφλι του κτιρίου. Στόχος η διατήρηση του Λ.Σ. στο ΥΠτΠ αλλά και η έξωση κάθε υπηρεσίας του πρώην ΥΕΝ από το κτήριο. Εξ ου και η εντολή του κ. Παπουτσή να αλλάξει η επιγραφή στο κτίριο που πλέον "δηλώνει" στον επισκέπτη ότι εκεί στεγάζεται το "Αρχηγείο του Λ.Σ.", ενώ ακολούθησαν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Το γάντι όμως το σήκωσε αμέσως ο Χάρης Παμπούκης δηλώνοντας ότι ήταν λάθος η "απόσχιση" του Λ.Σ. από το υπουργεί που έχει ως αντικείμενο τη ναυτιλία και κάπως έτσι συνεχίστηκε η "κόντρα" με το κάθε νέο επεισόδιο, και κυρίως τις κινήσεις του κ. Παπουτσή να αποτελούν διαρκώς αντικείμενο συζήτησης στους διαδρόμους του υπουργείου, που βέβαια έχει επίσης χωριστεί στα δύο, μη εξαιρουμένων φυσικά των στελεχών του Λ.Σ. Αυτή τη φορά πάντως η διαμάχη ήταν μάλλον πιο... υπόγεια -μέχρι τουλάχιστον προχθές- αφού σίγουρα δεν είχε λάβει τις ίδιες διαστάσεις με την κόντρα Παπουτσή - Γιάννη Διαμαντίδη, όταν ήταν υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, που οι φωνές τους είχαν ακουστεί σε αρκετούς διαδρόμους.

1 σχόλιο:

  1. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή